Τσελέντης για τον φονικό σεισμό: «Δεν θα βιώσουμε τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα» (vid)

Newsroom
Τσελέντης για τον φονικό σεισμό: «Δεν θα βιώσουμε τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα» (vid)
Ελάχιστες πιθανότητες να γίνει στην Ελλάδα σεισμός μεγέθους ανάλογου με της Τουρκίας κι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι στη θάλασσα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, έκανε τις προβλέψεις του για τον αριθμό των θυμάτων των δύο ισχυρότατων σεισμών των 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 15.000, καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ σχεδόν 3000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Το έργο των σωστικών συνεργείων διέκοψε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον κ.Τσελέντη, αυτός ήταν νέος σεισμός ως «φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα», και όχι μετασεισμός του πρωινού.

Ο νέος σεισμός θα έχει τους δικούς του ισχυρούς μετασεισμούς και αυτό είναι το ακόμα πιο άσχημο στην ήδη τραγική κατάσταση. Μάλιστα η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες.

«Δεν θα βιώσουμε ποτέ τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα»

Στους σημερινούς σεισμούς την Τουρκία ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, που δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ.Τσελέντη, η πιθανότητα στην Ελλάδα να έχουμε μεγάλο σεισμό ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία είναι «ελαχίστη» και αν γίνει κάτι, θα είναι στη θάλασσα.

Εξηγώντας γιατί ο σεισμός δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχει η πλάκα της Αφρικής, η οποία χτυπάει ανατολικά την πλάκα της Αραβίας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα. Πάνω σε αυτό το ρήγμα έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας που επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο γιατί φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο.

«Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να επηρεάσει την Ελλάδα, έως αμελητέα, είναι μακριά και έχει άλλη κατευθυντικότητα. Αν ήταν πάνω στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας, τότε ναι θα είχαμε θέμα, όπως στο ’99» δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στους «Αταίριαστους».

Επίσης, στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχει άσχημος δομικός ιστός στην περιοχή με «άθλια» κτίρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κτίρια στην Ελλάδα, ακόμα και τα πιο παλιά.