Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο πιλότους του Phantom: Ασαφές αν πρόλαβαν να βγουν, βρέθηκαν συντρίμμια (vid)

Newsroom
Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο πιλότους του Phantom: Ασαφές αν πρόλαβαν να βγουν, βρέθηκαν συντρίμμια (vid)
Αγωνία επικρατεί για την τύχη των δύο πιλότων του Phantom που συνετρίβη στην Ανδραβίδα, καθώς δεν είναι σαφές αν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εκτίναξης. Βρέθηκαν συντρίμμια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων του F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30/1) ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Τα δύο μέλη του πληρώματος αναζητούνται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόλαβαν να λάβουν εντολή να κάνουν χρήση του συστήματος εκτίναξης, χωρίς να είναι βέβαιο εάν πρόλαβαν και να το κάνουν. Τα πρώτα συντρίμμια βρέθηκαν στην περιοχή που από την αρχή έψαχναν το F-4 Phantom, δηλαδή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, σήμερα, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στις 10:30 π.μ. σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15

Την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας αντιμετώπισε μηχανική βλάβη, εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ. Εφόσον επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε. «Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίων ή στα υδραυλικά συστήματα»πρόσθεσε τονίζοντας πως «όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος για να σωθούν οι ίδιοι, το αεροσκάφος είναι καταδικασμένο».