Αυτές είναι οι ιδανικές ώρες για να φας μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την επιστήμη

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Αυτές είναι οι ιδανικές ώρες για να φας μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την επιστήμη
Δεν αρκεί να γνωρίζεις πόσες θερμίδες έχει κάθε γεύμα σου, πρέπει επίσης να προσέχεις τις ώρες που τις καταναλώνεις.

Σε όλους μας έχει τύχει να γυρίσουμε σπίτι αργά από κάποια βραδινή μας έξοδο και να πέσουμε με τα μούτρα σε ένα ταψί παστίτσιο που βρήκαμε στην κουζίνα ή σε ένα «βρώμικο» που πήραμε στο δρόμο. Αν θέλουμε, όμως, να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή, τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Επίσης, δεν φτάνει απλά να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες έχει το γεύμα που καταναλώνουμε, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε και τις κατάλληλες ώρες που θα πρέπει να το φάμε. Σύμφωνα με την επιστήμη λοιπόν υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα, που θεωρούνται ιδανικές για πρωινό, σνακ, μεσημεριανό ή βραδινό.

Πρωινό: Από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 10 παρατέταρτο μπορούμε να φάμε το πρωινό μας, το οποίο θεωρείται ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπουμε. Όσο πιο νωρίς σηκωθούμε και φάμε, τόσο καλύτερα, μιας και ο οργανισμός μας έχει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να μπορεί να «λειτουργήσει». Αν μάλιστα φάμε πρωινό σχετικά νωρίς, τότε γύρω στις δέκα μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας και κάποιο μικρό σνακ, όπως ένα φρούτο.

Μεσημεριανό: Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard φαίνεται πως η καλύτερη ώρα για το κυρίως γεύμα της ημέρας μας είναι στη 1. Εκεί ο μεταβολισμός μας φτάνει στο πικ του και μας παρέχει την ισχυρότερη πεπτική λειτουργία.

Βραδινό: Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά αυστηρά μιας και το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνεται στις 6. Τώρα το πώς θα γίνει αυτό όταν οι περισσότεροι τελειώνουν από τις δουλειές τους εκείνη την ώρα, είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όσο το νωρίτερο φάμε για βράδυ, τόσο καλύτερα για τον οργανισμό μας. Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε όμως είναι πως δεν πρέπει να φάμε τίποτα για περίπου δύο με τρεις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Οι ειδικοί λένε ότι το γεύμα αργά το βράδυ κρατά το σώμα μας σε «υψηλή εγρήγορση» σε μια χρονική περίοδο που θα έπρεπε κανονικά να χαλαρώνει, κάτι που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας.