Μυτιλήνη: Ο 17χρονος που είχε πέσει θύμα τροχαίου δεν αναγνωρίστηκε ιατρικά ως εγκεφαλικά νεκρός και δεν προτάθηκε η δωρεά οργάνων του

Newsroom
Μυτιλήνη: Ο 17χρονος που είχε πέσει θύμα τροχαίου δεν αναγνωρίστηκε ιατρικά ως εγκεφαλικά νεκρός και δεν προτάθηκε η δωρεά οργάνων του
Ο 17χρονος που είχε πέσει θύμα τροχαίου στη Μυτιλήνη δεν αναγνωρίστηκε πως εγκεφαλικά νεκρός, ενώ οι γιατροί του δεν έκαναν ποτέ λόγο για δωρεά των οργάνων του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γνώρισαν μεγάλη κυκλοφορία στο ελληνικό διαδίκτυο, ένα 17χρονο θύμα τροχαίου στη Μυτιλήνη αναγνωρίστηκε ως εγκεφαλικά νεκρό, αλλά λίγο πριν την δωρεά οργάνων του, φάνηκε να επανέρχεται στη ζωή. Στην πραγματικότητα όμως, το θύμα δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως εγκεφαλικά νεκρό.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις που έδωσε η μητέρα του 17χρονου θύματος, σύντομα μετά το αρχικό δημοσίευμα, κατέστη σαφές ότι οι θεράποντες ιατροί δεν έκαναν λόγο για εγκεφαλικό θάνατο ή δωρεά οργάνων, αλλά επρόκειτο απλώς και μόνο για δική της σκέψη.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις της στο protothema.gr έχουν ως εξής: «Πραγματικά ζω ένα μεγάλο θαύμα κι ευχαριστώ την Παναγία και τους γιατρούς που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε εμένα και στο παιδί μου. Τους έχω αγαπήσει πραγματικά κι έχουμε γίνει οικογένεια. Ποτέ κανένας γιατρός δεν με παρότρυνε να δωρίσω τα όργανα του παιδιού μου και ποτέ δεν μου είπαν ότι πρέπει να σταματήσουμε τη μηχανική υποστήριξη. Εγώ κάποια στιγμή, μέσα στην απόγνωσή μου, βλέποντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία, σκέφτηκα το ενδεχόμενο να κάνω μια τέτοια πράξη για να βοηθήσω κόσμο. Σκέφτηκα ότι έτσι θα μπορώ να βλέπω το παιδί μου να ζει μέσα από άλλους ανθρώπους αλλά ο Θεός είδε το μεγαλείο της ψυχής μου κι ο γιος έγινε καλά».

Έπειτα, ακολούθησε σχετική έκτακτη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ): «Σχετικά με το αναληθές δημοσίευμα της εφημερίδας “Στο Νησί” Μυτιλήνης, το οποίο τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται από Πανελλήνιας εμβέλειας μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με 17χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τελικά έλαβε εξιτήριο, προς αποκατάσταση της αλήθειας και πρόληψης περαιτέρω ζημίας στο θεσμό της Δωρεάς Οργάνων, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή της Μ.Ε.Θ., ο Ε.Ο.Μ. αποσαφηνίζει ότι:

1. Ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένειά του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς.

2. Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού.

3. Όλες οι σχετικές ανακριβείς πληροφορίες αποτελούν ανεύθυνες υποθέσεις μη εξουσιοδοτημένων προσώπων, χωρίς την επιβεβλημένη δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων, που προσβάλλουν βαθύτατα την επιστημονική επάρκεια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Καλούμε τους ιθύνοντες και συγκεκριμένα την εφημερίδα “Στο Νησί” όπως ανακαλέσει και ανασκευάσει άμεσα το σχετικό δημοσίευμα. Η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων, τόσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όσο και για την, με οποιονδήποτε τρόπο, παρακώλυση των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων είναι σαφής».