Η επιστήμη απεφάνθη: Τα φίδια έχουν κλειτορίδα

Newsroom
 Η επιστήμη απεφάνθη: Τα φίδια έχουν κλειτορίδα
Οι επιστήμονες ξεπέρασαν «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα».

Τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα, αναφέρουν οι επιστήμονες για πρώτη φορά σε μια μελέτη των γεννητικών οργάνων των ερπετών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι προηγούμενες έρευνες είχαν μπερδέψει τα όργανα αυτά ως αρωματικούς αδένες ή υπανάπτυκτες εκδοχές του πέους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες - ημικλειτορίδες - που χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.

«Τα γυναικεία γεννητικά όργανα παραβλέπονται εμφανώς σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση για τη σεξουαλική αναπαραγωγή σε όλες τις γενεαλογίες σπονδυλωτών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι έχουν ημιπένια - ένα ζευγάρι πέους που ανατρέπονται έξω από το σώμα κατά την αναπαραγωγή. Σε πολλά είδη, τα ημιπένια καλύπτονται με αγκάθια ή αγκίστρια. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μέγκαν Φόλγουελ, είπε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο η κλειτορίδα των φιδιών δεν είχε περιγραφεί νωρίτερα. «Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις», είπε.

«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα – μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά», είπε η Φόλγουελ. Πρώτα έκοψε τις κλειτορίδες σε μια οχιά, όπου το όργανο σχηματίζει ένα σχήμα τριγώνου σαν καρδιά. «Ήμουν τυχερή που η κλειτορίδα της οχιάς ήταν εμφανής», είπε η επιστήμονας.

Η μελέτη δείχνει ότι τα γεννητικά όργανα έχουν λειτουργική σημασία στο ζευγάρωμα των φιδιών. Οι ερευνητές μελέτησαν την ανατομία 10 φιδιών από εννέα είδη.