Ραγδαίες εξελίξεις με την κράτηση της Εύας Καϊλη: Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις (vid)

Newsroom
Ραγδαίες εξελίξεις με την κράτηση της Εύας Καϊλη: Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις (vid)
Η ώρα της κρίσης για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο έχει εμπλακεί και το όνομα της Εύας Καϊλή.

Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Η ευρωβουλευτής που κατηγορείται για χρηματισμό και δωροληψία από το Κατάρ δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα, ούτε η τελευταία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα.

Αρχικά, η Εύα Καϊλή αλλά και οι άλλοι τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κρατούνται και σήμερα θα γίνει γνωστό το εάν έχουν συλληφθεί ή όχι. Οι βελγικές δικαστικές αρχές δεν έχει διευκρινιστεί τι θα κάνουν, αν θα κάνουν συνέντευξη τύπου ή αν θα βγάλουν ανακοίνωση σήμερα στη 1 και για το εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Έως τώρα φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένης της κ. Καϊλή και προέρχονται όλοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε είναι πρώην ή νυν ευρωβουλευτές.

Το «βάρος» για την Εύα Καϊλή βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, τα εν λόγω άτομα χρηματίστηκαν από τις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να επηρεάσουν ψηφίσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κυρίως για εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ.

Σημειώνεται πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το Κατάρ και υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες για την προετοιμασία του Μουντιάλ, κάτι το οποίο οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στην υπόθεση, αρνήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή σε δημόσια τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή είχε πει πως το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

Όσον αφορά στην ασυλία της ευρωβουλευτού ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτον, να αποφασιστεί άρση της ασυλίας κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια, ωστόσο υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχει καμία ασυλία εάν κάποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ εντοπίστηκαν σακούλες με χρήματα στην οικία της. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, λόγω της έρευνας για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα.

Καθαίρεση της Εύας Καιλή θα ζητήσουν οι επικεφαλής των κομμάτων της Ευρωβουλής

Για τις αρμοδιότητες της κ. Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, διευκρίνισε πως, «η Εύα Καϊλή έχει αποπεμφθεί και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή και τη Δευτέρα στις 4 η ώρα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, με πρωτοβουλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και εκεί θα αποφασιστεί η καθαίρεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού από την Αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για το θέμα, εκτός από το Δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Επισημαίνεται πως η έδρα της κ. Καϊλή δεν χάνεται με οποιαδήποτε απόφαση, πάρα μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί.