Βαρουφάκης: «Δώσατε το 600άρι επιλεκτικά για να κλείσετε το μάτι σε όσους εκστασιάζονται με τον ήχο της σφαίρας» (vid)

Newsroom
Βαρουφάκης: «Δώσατε το 600άρι επιλεκτικά για να κλείσετε το μάτι σε όσους εκστασιάζονται με τον ήχο της σφαίρας» (vid)
Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 τόνισε πως δεν έδωσε τα 600 ευρώ σε γιατρούς, νοσηλευτές και πυροσβέστες.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών» υποστηρίζοντας ότι «νομοθετεί την ανομία και το παρακράτος παρακολουθήσεων με νόμο για την ΕΥΠ».

«Όταν δεν γαζώνονται από τα όπλα των Μητσοτακικών ταγμάτων ασφαλείας, οι "ζωές των άλλων" θα κρυφακούγονται από το Μητσοτακικό παρακράτος παρακολουθήσεων που σήμερα παγιώνει με νέο νόμο η "Μητσοτάκης ΑΕ"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Τέσσερις μήνες από τότε που πιαστήκατε με το ακουστικό στο αυτί να κρυφακούτε τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχετε τολμήσει να παρουσιάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια τοσοδούλα εξήγηση, ένα έστω υποτυπώδες σκεπτικό γιατί τον παρακολουθούσατε».

Όπως είπε, ο κ. Βαρουφάκης, «κάθε άρθρο του νόμου έχει μόνο στόχο, να δίνει νέα, νομιμοφανή πρόσβαση στις παρακολουθήσεις των πολιτών από το παρακράτος της ΕΥΠ».

Αναλυτικά η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Τέσσερις μήνες από τότε που πιαστήκατε με το ακουστικό στο αυτί να κρυφακούτε τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχετε τολμήσει να παρουσιάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια τοσοδούλα εξήγηση, ένα έστω υποτυπώδες σκεπτικό: Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη;

Πρώτα, κουρελιάσατε το Σύνταγμα. Κατόπιν, ακυρώσατε στην πράξη την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Στην Αμερικανική Γερουσία θα πηγαίνανε αλυσοδεμένοι οι δοτοί δικοί σας.

Και τώρα: Έρχεστε να νομοθετήσετε την ανομία αυτή, το παρακράτος παρακολουθήσεων σας, με νόμο για την ΕΥΠ.

Είναι σαν οι λύκοι να νομοθετούν για την προστασία των αμνών.

Κάθε άρθρο του Νόμου σας για την ΕΥΠ έχει ένα μόνο στόχο: Να σας δίνει νέα, νομιμοφανή πρόσβαση στις Ζωές των Άλλων.

Επειδή όμως οι Ζωές των Άλλων δεν έχουν να κάνουν μόνο με το παρακράτος των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.

Επειδή σήμερα οι Ζωές των Άλλων ενίοτε τερματίζονται από τα τάγματα ασφαλείας της ακροδεξιάς-ακροκεντρώας Κυβέρνησής σας, θα ξεκινήσω με το δράμα που περνά η στενή αλλά κι η ευρύτερη οικογένεια του Κώστα Φραγκούλη θα ξεκινήσω με το δράμα των Ρομά συμπολιτών μας.

Δεν είμαι και δεν θέλω να είμαι εισαγγελέας, δικαστής, ένορκος για να αποδώσω ποινικές ευθύνες.

Ελπίζω η δικαιοσύνη αυτή τη φορά, αντίθετα με τις περιπτώσεις του Ζακ και τόσων άλλων που εσείς δεν θεωρείτε δικά σας παιδιά, αυτή τη φορά ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί όρθια, να μην καταλήξει, άλλη μια φορά, σκυφτή και θλιβερή, γονατισμένη μπροστά στην ενορχηστρομένη βαρβαρότητα.

Θέλω να πιστεύω ότι οι εισαγγελείς, οι δικαστές, οι ένορκοι θα αποδώσουν ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει.

Όμως, ως πολίτης αυτής της χώρας, μπορώ να μιλήσω για την πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη για τον πυροβολισμό του Κώστα πέφτει στην Ατιμωρησία των δολοφόνων του Νίκου Σαμπάνη πριν ένα χρόνο και υπό ανατριχιαστικά παρόμοιες συνθήκες.

Η Ατιμωρησία των δολοφόνων του Νίκου Σαμπάνη ήταν που «πυροβόλησε» προχτές τον Κώστα Φραγκούλη.

Η Ατιμωρησία που είχε μάλιστα συνεργό τη Δημόσια Στήριξη που προσωπικά έδωσε στους δολοφόνους του Νίκου Σαμπάνη ο Υπουργός σας κ. Θεοδωρικάκος τότε που, πριν καλά-καλά κατακάτσει το χώμα που σκέπασε τον Σαμπάνη, επισκέφτηκε τους αστυνομικούς που μόλις είχαν γαζώσει κατά ριπάς το αυτοκίνητο του Σαμπάνη για να τους στηρίξει δημοσίως.

Σε τελική ανάλυση, η πολιτική ευθύνη για το δράμα της οικογένειας του Κώστα Φραγκούλη, για το κόψιμο του νήματος της ζωής του βαραίνει προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θυσίασε βασικές αρχές ισονομίας και ανθρωπισμού για να τον δοξάσει η εμετικά ρατσιστική ακροδεξιά σας.

Αγκαλιάσατε την πολιτική ενοχή με ενθουσιασμό και με τον πιο ποταπό, αγοραίο, παλαιοκομματικό τρόπο: Με αυτό το 600άρι που δώσατε στους αστυνομικούς και λιμενικούς.

Όχι στους πυροσβέστες μας, που δουλειά τους είναι να ρίχνονται στη φωτιά,

Όχι στους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ,

Όχι στους νοσηλευτές του ΕΣΥ ή στους ηρωικούς γιατρούς που παίζουν τη ζωή τους στις ΜΕΘ,

Όχι σε αυτές και αυτούς,

Δώσατε το 600άρι επιλεκτικά για να κλείσετε το μάτι σε όσους εκστασιάζονται με τον ήχο που κάνει η σφαίρα όταν τρυπά τη σάρκα ενός νεαρού Ρομά, σε όσους ενθουσιάζονται με τις κραυγές τρομαγμένων ψυχών πάνω σε ετοιμόρροπη βάρκα που βλέπουν τα κύματα του Αιγαίου να τους πνίγουν την ώρα που «επαναπροωθούνται» μέσα στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο.

Αν για μια στιγμή βάλετε τον κομματικό σας πατριωτισμό στην άκρη δεν μπορεί να μην διακρίνετε πως δεν μιλάμε για τυχαία γεγονότα: Σαμπάνης και Φραγκούλης. Οι ομοιότητες βγάζουν μάτι.

Ανήλικος ο ένας, ανήλικος κι ο άλλος. Με παράβαση που πυροδοτεί καταδίωξη Χολυγουντιανής ταινίας. Και, τέλος, θανάσιμος πυροβολισμός από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Αυλαία.

Πρόκειται για ένα θλιβερό Έργο χωρίς Κάθαρση όπου μια ολόκληρη κοινότητα, οι Ρομά συμπολίτες μας, αντιμετωπίζουν καθημερινά, και ταυτόχρονα, την υπο-αστυνόμευση και την υπερ-αστυνόμευση. Όταν απειλούνται, η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια. Όταν παρανομούν, πέφτουν θύματα ακραίας υπερ-αστυνόμευσης. Ακριβώς το ίδιο δολοφονικό μοτίβο που γέννησε το κίνημα BLACKLIVES MATTER στην Αμερική.

Ήρθε η ώρα να διατρανώσουμε κι εμείς πως:

Οι ζωές των Ρομά μετρούν

Οι ζωές των γυναικών μετρούν

Οι ζωές των άλλων μετρούν

Επιστρέφω στην άλλη επίθεσή της κυβέρνησής σας στις Ζωές των Άλλων εκείνη που παίρνει τη μορφή της του Παρακράτους Παρακολουθήσεων του οποίου το άκρον άωτον είναι το σημερινό νομοσχέδιό σας.

Το μόνο ενδιαφέρον ερώτημα, αναφορικά με το ΝΣ σας για την ΕΥΠ, είναι το εξής:

Αν ήταν ήδη νόμος του κράτους εδώ και χρόνια θα σας επέτρεπε να έχετε θέση υπό την ευθύνη σας την ΕΥΠ και να παρακολουθείτε τον κ. Ανδρουλάκη; ΝΑΙ, θα σας το επέτρεπε.

Αν ήταν ήδη νόμος του κράτους εδώ και χρόνια, θα είχε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να ελέγχει ποιοι και γιατί παρακολουθούνται; ΟΧΙ, δεν θα την είχε.

Αν ήταν ήδη νόμος του κράτους εδώ και χρόνια το νομοσχέδιο το σημερινό, θα έδινε τη εξουσία σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να απαιτεί από όποιαν ή όποιον κληθεί να καταθέσει ενώπιον της να απαντά στα ερωτήματα των μελών της με τη δυνατότητα φυλάκισης, όπως στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε περίπτωση άρνησης να απαντήσουν; ΟΧΙ δεν θα την έδινε αυτήν την εξουσία στο Κοινοβούλιο ο νόμος σας.

Κύριες και κύριοι βουλευτές, φίλες και φίλοι,

Όταν το Τεχνικό Επιμελητήριο, μετά από μια κατάρρευση κτηρίου, αλλάζει τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία, αναρωτιέται: Οι νέες προδιαγραφές θα απέτρεπαν την κατάρρευση; Αν όχι, δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν.

Το ακριβώς αντίθετο του σημερινού Νομοσχέδιού σας:

Αν ήταν από πρόπερσι νόμος τους κράτους, ΔΕΝ θα απέτρεπε την ιλαροτραγωδία του Παρακράτους Παρακολούθησής σας που διασύρει την χώρα διεθνώς, κοιτάξτε το Politico σήμερα τι γράφει για τον Πρωθυπουργό σας.

Τότε, γιατί το φέρνετε; Είναι απλό: Για να δείξετε ότι κάτι κάνετε αλλά, αυτό που κάνετε, να μην είναι τίποτα παραπάνω από την παγιοποίηση του παρακράτους παρακολουθήσεων.

Ό,τι όμως και να κάνετε, δεν σώζεστε κε Μητσοτάκη.

Μέσα στον πανικό σας, περιτριγυρισμένος από φοβισμένους yesmen, ξεχάσατε το βασικό. Ξεχάσατε ότι τον Νίξον δεν τον έριξε ότι δικοί του κρυφάκουγαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στο Watergate. Τον έριξε η προσπάθειά του, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλό του, να συγκαλύψει τις υποκλοπές να βγει κι από πάνω.

Ο κ. Μητσοτάκης τον αντιγράφει κατά κόρον. Σαν τον εγκλωβισμένο σε κινούμενη άμμο που, παρά το ότι γνωρίζει πως όσο περισσότερο παλεύει τόσο πιο γρήγορα βουλιάζει, δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε.

Κάθε σας κίνηση δυσχεραίνει τη θέση σας. Μια τέτοια κίνηση είναι και το σημερινό κωμικό νομοσχέδιό σας. Από την ώρα που πιαστήκατε στα πράσα να παρακολουθείτε τον κ. Ανδρουλάκη μιμείστε τον Νίξον επιδιδόμενος σε μία συνεχή Επιχείρηση Συγκάλυψης του Εγκλήματος που είναι χειρότερη κι από το Έγκλημα, μια Συγκάλυψη που τελικά θα είναι ΕΚΕΙΝΗ που θα σας τελειώσει πολιτικά, όχι το ίδιο το έγκλημα της παρακολούθησης.

Θυμάστε την 22α Αυγούστου, που τολμήσατε να έρθετε εδώ στην Ολομέλεια και με στόμφο, να συγκαλύψετε την ενοχή σας;

Θυμάστε πως, όταν ολοκληρώσατε τη στομφώδη ομιλία σας, οι βουλεύτριες κι οι βουλευτές σας όρθιοι σας χειροκρότησαν θερμά;

Θυμάστε πως τι σας είπα αμέσως μετά; Ότι το χειροκρότημα εκείνο ήταν αποχαιρετιστήριο;

Ότι η πρωθυπουργία σας είχε μπει στην αρχή του τέλους της;

Έτσι ήταν και έτσι είναι. Και ευτυχώς γιατί:

Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι και μια πληγή για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου.

Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι μια ανάσα για το Παρακράτος που στήσατε.

Κάθε ώρα που μένετε στο Μαξίμου είναι ένας ακόμα πυροβολισμός στις Ζωές των Άλλων».