Οι «ιοί ζόμπι» ζωντανεύουν ξανά μετά από 50.000 χρόνια και ο κόσμος ανησυχεί

Newsroom
Οι «ιοί ζόμπι» ζωντανεύουν ξανά μετά από 50.000 χρόνια και ο κόσμος ανησυχεί
Ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όταν η απόψυξη του μόνιμου πάγου θα συνεχίσει να επιταχύνεται.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει πολλές απειλές για τη ζωή στη Γη - από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά οι επιστήμονες στην Ευρώπη επισημαίνουν μια διαφορετική ανησυχία - αρχαίοι «ιοί ζόμπι» που έχουν παγώσει στο χρόνο απελευθερώνονται στον αέρα καθώς λιώνουν οι πάγοι.

Αρχαία μικρόβια που βρέθηκαν στο μόνιμο πάγο του βόρειου ημισφαιρίου κινδυνεύουν να απελευθερωθούν καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θερμαίνει τη Γη.

Για την καλύτερη κατανόηση των μικροβίων, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, αναζωογόνησε αρκετούς ιούς. Λαμβάνοντας επτά διαφορετικά δείγματα από το μόνιμο πάγο της Σιβηρίας, οι επιστήμονες βρήκαν 13 παγωμένους ιούς, ένας από τους οποίους εκτιμούν ότι χρονολογείται σχεδόν πριν από 50.000 χρόνια.

Με την αναζωογόνηση των ιών, οι επιστήμονες εκτίμησαν σε ποια οικογένεια ανήκουν. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από τους ιούς που απομονώθηκαν από το αρχαίο μόνιμο πάγο ανήκουν στην "προτεινόμενη οικογένεια" Pandoraviridae, οι οποίοι είναι ιοί με διπλή αλυσίδα DNA που μολύνουν τις αμοιβάδες.
Όσο σπουδαία και αν είναι η ανακάλυψη για την επιστήμη, οι άνθρωποι στο διαδίκτυο ήταν πιο επιφυλακτικοί για την επαναφορά ενός πιθανού "ιού ζόμπι".