Η NASA εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα ζήσουν στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία

Newsroom
Η NASA εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα ζήσουν στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία
«Αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και στη συνέχεια οι αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια» δήλωσε αξιωματούχος της NASA.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Σελήνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας» δήλωσε αξιωματούχος της NASA στο BBC

O Χάουαρντ Χου, επικεφαλής της NASA για το πρόγραμμα του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion είπε ότι θα χρειαστούν κατοικίες για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis, ο οποίος μεταφέρει το Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις». Το Orion απέχει σήμερα περίπου 134.000 χιλιόμετρα (83.300 μίλια) από τη Σελήνη.

Στη μύτη του πυραύλου βρίσκεται το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο, για την πρώτη αυτή αποστολή, είναι χωρίς πλήρωμα, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα «ανθρωποειδές ομοίωμα» που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Χου επισήμανε ότι η παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν ένα «απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο». «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο», είπε.

«Θέλω να πω ότι επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη» πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, εξήγησε ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.


Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία». Ένας λόγος για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου, πρόσθεσε, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα - στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνειά της, θα ζουν εκεί και θα ασχολούνται με την επιστήμη», δήλωσε ο Χου.