Κωνσταντίνος Πούλιος: Ο πρώτος Έλληνας πυροσβέστης που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος

Newsroom
Κωνσταντίνος Πούλιος: Ο πρώτος Έλληνας πυροσβέστης που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος
Ο Κωνσταντίνος Πούλιος σκοτώθηκε σε ηλικία 26 ετών και έγινε ο πρώτος πυροσβέστης που «έπεσε» εν ώρα καθήκοντος.

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μέρα τιμής για τους Πυροσβέστες μας. Η μέρα αυτή δεν έχει επιλεγεί τυχαία, αφού σαν σήμερα, το 1942 είχαμε τον πρώτο χαμό πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος. Του Κωνσταντίνου Πούλιο, του δόκιμο πυροσβέστη Β’ τάξεως, ο οποίος σκοτώνεται σε ηλικία 26 ετών και αφήνει πίσω του γυναίκα και ένα αγοράκι μόλις 7 μηνών.

Το πρωινό της 12ης Νοεμβρίου, καλείται σε ένα διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Η πυρκαγιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και στην προσπάθεια κατάσβεσης της, ο Πούλιος καταπλακώνεται από μέρος του κτιρίου που γκρεμίζεται. Οι συνάδελφοί του, τον ανέσυραν σοβαρά τραυματισμένο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο, μετά από λίγο ανακοινώθηκε ο θάνατος του.

Το 2006, προς τιμήν του καθιερώθηκε η 12η Νοεμβρίου ως η ημέρα που τιμώνται οι πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ο Κωνσταντίνος Πούλιος είχε γεννηθεί το 1916 στο Πολυδένδρι Γρεβενών και στα 23 του χρόνια μπήκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο υπηρέτησε και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνάδελφοι του, παρά το γεγονός ότι εν μέσω κατοχής ζούσαν σε οικονομική δυσμένεια και οι κακουχίες ήταν καθημερινότητά τους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για να πραγματοποιήσουν τη κηδεία του.

Ο Κωνσταντίνος Πούλιος είναι ο πρώτος μίας μακράς λίστα πυροσβεστών που θυσιάστηκαν την ώρα που καθήκοντος, πολλές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν για να προστατέψουν κάποια άλλη ανθρώπινη ζωή ή ακόμη και την περιουσία των πολιτών.