6 τρόποι αντιμετώπισης της αντρικής τριχόπτωσης

Newsroom
6 τρόποι αντιμετώπισης της αντρικής τριχόπτωσης
Τρόποι που θα σας βοηθήσουν είτε να μπλοκάρετε την τριχόπτωση, είτε να επαναφέρετε το τριχωτό της κεφαλής στα κανονικά του επίπεδα.

Η απώλεια μαλλιών είναι μία φυσική διαδικασία καθώς περνούν τα χρόνια. Σε καποιους άντρες επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τους, για κάποιους άλλους όμως είναι το σημείο μηδέν για την υιοθέτηση ενός νέου στυλ. Και η αλήθεια είναι πως σε πολλούς είναι και άκρως επιτυχημένη αυτή η αλλαγή αφού συνήθως συνδυάζεται με περιποιημένο μούσι ή αλλαγές στο στυλ ντυσίματος. Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν είτε να μπλοκάρετε την τριχόπτωση, είτε να επαναφέρετε το τριχωτό της κεφαλής στα κανονικά του επίπεδα.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα με Μινοξιδίλη

Αρχικά η μινοξιδίλη χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει την υψηλή πίεση, όμως στην πορεία και ύστερα από διάφορες έρευνες παρατηρήθηκε ότι η χρήση της επηρέασε θετικά και την αύξηση της τριχοφυΐας. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πως η μινοξιδίλη καταφέρνει να δυναμώσει την τρίχα και άρα να μπλοκάρει την τριχόπτωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η μινοξιδίλη παρατείνει το διάστημα που χρειάζεται μία τρίχα για να αναπτυχθεί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιές, δυνατό και μακρύτερο μαλλί. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι τα προϊόντα με μινοξιδίλη μπορεί να έχουν και κάποιες παρενέργειες όπως:

  • Ερεθισμοί στο δέρμα
  • Φαγούρα, κοκκινίλες, ξηροδερμία
  • Διαφορές άλλες αλλεργικές αντιδράσεις
  • Υπερβολική αύξηση της τριχοφυΐας σε άλλα μέρη του σώματος (κυρίως στις γυναίκες)

Η μινοξιδίλη είναι ένα προϊόν που γενικά θέλει προσοχή και θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας. Ειδικά αν βρίσκεστε ήδη σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια ευαισθησία σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Προιοντα με φιναστερίδη

Η φιναστερίδη είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα που αφορούν τον προστάτη. Σε ότι αφορά το θέμα της τριχοφυιας, η φιναστερίδη μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης διυδροτεστοστερόνη στο κεφάλι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι θύλακες και άρα να αυξάνεται η τριχοφυΐα. Δεν θα το αναπτύξουμε περισσότερο καθώς πρόκειται για προϊόντα που θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος δερματολόγος ώστε να χρησιμοποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα:

  • Στυτικές δυσλειτουργίες
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Μειωμένη έκκριση σπέρματος
  • Κατάθλιψη

Χτένες με Laser

Πρόκειται για μία καινούργια τεχνολογία η οποία όταν ξεκίνησε φαινόταν πως θα δώσει τέλος μία και καλή στην τριχόπτωση, ωστόσο στην πορεία αποδείχθηκε πως από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έχουν γίνει διάφορες έρευνες για συγκεκριμένα προϊόντα και μέχρι στιγμής φαίνεται πως σε συνδυασμό με προϊόντα μινοξιδίλης και φιναστερίδης μπορεί να μπλοκάρει την τριχόπτωση, Φυσικά και εδώ χρειάζεται η καθοδήγηση από έναν ειδικό.

Θεραπείες μαλλιών

Πρόκειται για τον πιο ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Προϊόντα όπως σαμπουάν και οροί είναι ήδη δερματολογικά ελεγμένα και δεν προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα. Για παράδειγμα η Kerastase διαθέτει προϊόντα μαλλιών ενάντια στην τριχόπτωση και για άνδρες και για γυναίκες. Η σειρά Genesis Home περιλαμβάνει σπρέι ενδυνάμωσης, serums, πηλούς για πύκνωση και σαμπουάν ενίσχυσης των μαλλιών. Από την άλλη η σειρά Densifique απευθύνεται σε γυναίκες και περιλαμβάνει θεραπείες και ολοκληρωμένα προγράμματα περιποίησης των μαλλιών, αφρούς, σαμπουάν και ορούς.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Ίσως η πιο μόνιμη και σίγουρη λύση. Απευθύνεται κυρίως σε όσους ήδη έχουν χάσει τα μαλλιά τους και όχι σε αυτούς που είναι στα πρώτα στάδια. Κατά την μεταμόσχευση μαλλιών, ο ειδικός χειρούργος παίρνει θύλακες από το πίσω μέρος του κεφαλιού και τους μεταφέρει στο μπροστά. Φυσικά δεν είναι μία απλά διαδικασία και υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, ωστόσο αν επιλέξετε ένα εξειδικευμένο κέντρο θα σας κατευθύνουν ανάλογα.

Θεραπεία αιμοπεταλίων

Γνωστή και ως PRP, η θεραπεία με αιμοπετάλια είναι κάτι εντελώς καινούριο στον πόλεμο για την αντιμετώπιση της τριχοφυιας. Στην θεραπεία αυτή, ο γιατρός παίρνει ένα δείγμα αίματος και χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα διαχωρίζει τα αιμοπετάλια από το αίμα και τα κάνει ένεση στο σημείο του κεφαλιού που υπάρχει πρόβλημα. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, όμως είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας.

Αξίζουν όλα τα παραπάνω;

Όπως είπαμε και στην αρχή, η τριχόπτωση στους άντρες είναι μία απολύτως φυσική διαδικασία, στην οποία παίζουν ρολό πολλοί παράγοντες όπως η κληρονομικότητα ή/και ο τρόπος ζωής. Οι τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να βοηθήσουν όμως αν δεν βελτιώσουμε την ποιότητα των τροφών και του ύπνου, αν δεν αποφύγουμε κάπνισμα/αλκοόλ και γενικότερα δεν κάνουμε μία πιο υγιεινή ζωή τότε δεν μπορούμε να έχουμε και πολλές απαιτήσεις.