Καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό ασθενή από αστυνομικούς στο Δρομοκαΐτειο

Newsroom
Καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό ασθενή από αστυνομικούς στο Δρομοκαΐτειο
Σε μια σοβαρή καταγγελία προβαίνει η ΟΕΝΓΕ, η οποία κάνει λόγο για «νέο επεισόδιο απροκάλυπτης αστυνομικής βίας ενώ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξέδωσε σήμερα (4/11) ανακοίνωση και κάνει λόγο για «νέο επεισόδιο απροκάλυπτης αστυνομικής βίας σε βάρος ψυχιατρικά ασθενούς από δύο αστυνομικούς του ΑΤ Νίκαιας που τον συνόδευαν μετά από εισαγγελική εντολή για εξέταση».

Όπως περιγράφει η ΟΕΝΓΕ στην καταγγελία της, το περιστατικό έγινε στις 16 Οκτώβρη, στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο. Πιο συγκεκριμένα, «κατά τη διάρκεια της αναμονής του ασθενούς για εξέταση σε ένα από τα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο ΤΕΠ, έκλεισαν την πόρτα και τον ξυλοφόρτωσαν με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Νίκαιας για να εξεταστεί από χειρουργούς. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες τον είχαν ρίξει στο πάτωμα, τον κλωτσούσαν και τον έβριζαν χυδαία», αναφέρει.

«Η προσπάθεια του προέδρου του νοσοκομείου να δικαιολογήσει τη βιαιοπραγία σε βάρος του ασθενούς και να την αποδώσει στο γεγονός ότι ήταν διεγερτικός, είναι εξοργιστική. Η συνοδεία των αστυνομικών στις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσέρχονται για εξέταση παρά τη θέλησή τους, έχει σκοπό πρωτίστως την προστασία των ίδιων των ασθενών και την αποτροπή βίαιων πράξεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους. Η μεταφορά του ασθενούς οφείλει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο, ασθενείς να πέφτουν θύματα βιαιοπραγίας και να κινδυνεύουν τελικά από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να τους προστατεύσουν», προσθέτει η ΟΕΝΓΕ.

Επίσης, υπογραμμίζει: «Δεν είναι το πρώτο περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος ανυπεράσπιστων, ανήμπορων ανθρώπων και ψυχιατρικών ασθενών. Δεκάδες είναι τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πολύ περισσότερα όσα βυθίζονται στο σκοτάδι και τα σκεπάζει ένα πέπλο σιωπής. Ακόμα περισσότερα όσα νομιμοποιούνται με την προκλητική ασυλία που παρέχεται από το κράτος και την αθώωση των δραστών με την αιτιολογία «της δράσης εντός νόμιμων ορίων»

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να είμαστε η ασπίδα προστασίας των ασθενών μας. Η ανοχή ισοδυναμεί με συνενοχή και συγκάλυψη των θυτών. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών» καταλήγει.