«Ενός λεπτού σιγή»: Το συγκινητικό βίντεο, φόρος τιμής στα θύματα της τυφλής οπαδικής βίας (vid)

Newsroom
«Ενός λεπτού σιγή»: Το συγκινητικό βίντεο, φόρος τιμής στα θύματα της τυφλής οπαδικής βίας (vid)
Μια ταινία μικρού μήκους, φόρος τιμής στα θύματα της οπαδικής βίας της Θεσσαλονίκης και διέξοδος για έναν αθλητισμό μακριά από τους πειρασμούς της εποχής.

Ένα συγκλονιστικό μονόλεπτο βίντεο ως φόρο τιμής για τα θύματα της οπαδικής βίας με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού δημιούργησαν οι Μίλτος Τόσκας και Τάσος Τσιφτσής, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα των δημιουργών είναι σαφές: «ΝΑΙ στη ζωή. ΝΑΙ στον αθλητισμό. ΟΧΙ στη βία».

Όπως επισημαίνουν οι Μίλτος Τόσκας και Τάσος Τσιφτσής, «η οπαδική βία αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Η κοινωνική κρίση σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανισότητες οδηγεί στην παραβατικότητα.

Καλά οργανωμένες ομάδες συμφερόντων εκμεταλλεύονται νεαρά παιδιά που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και τα μετατρέπουν σε φθηνά κι αναλώσιμα γρανάζια μηχανών.

Με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε την υλοποίηση της παρούσας ταινίας μικρού μήκους που ενσωματώνει τον πλουραλισμό, αναδεικνύει μία διέξοδο στον αθλητισμό μακριά από τους πειρασμούς της εποχής και αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της που έχασαν άδικα της ζωή τους για μία φανέλα.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο κι οι ομάδες, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, είναι το ομορφότερο δεύτερο πράγμα.

Ελπίζουμε να γίνει η αφετηρία για μία νέα εποχή … ».