Η γυναίκα που αντέχει και μονολογεί (vid)

Η γυναίκα που αντέχει και μονολογεί (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε ξανά τον μονόλογο «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» στο «Vault». Μνημειώδης ερμηνεία από τη Ράνια Σχίζα.

Όταν κλείνεις τα μάτια το φως τρυπώνει από τις χαραμάδες! Και όσο κρατάς σφαλιστά τα βλέφαρα, τόσο αυτό κομματιάζεται και δεν σε αφήνει μόνο. Ανοίγεις το στόμα με σιγουριά, μιλάς με πάθος και στεντόρεια (μερικές φορές) φωνή και αυτό σέρνεται λίγα εκατοστά, κουρνιάζει δίπλα στα πόδια σου. Όταν η μνήμη φέρνει δάκρυα και το αλμυρό νερό σε δροσίζει, το χρυσό κομμάτι αναπηδά. Όταν βρίσκεις το θάρρος και ανοίγεις τα μάτια δεν υπάρχει τίποτα! Μπροστά σου θεατές-κούκλες και στον εξώστη ένας ψίθυρος από το παρελθόν σου και λέξεις από το μέλλον μας. Το φως όμως δεν έχει χαθεί. Οι εσωτερικές χαραμάδες μένουν ανοιχτές και τα φωτεινά κομμάτια τους στέκουν πάνω από το κεφάλι σου σαν πληγωμένα άστρα. Και εσύ δεν κλείνεις ξανά τα μάτια. Αφήνεις τον λόγο να γίνει ποτάμι ορμητικό και να σαρώσει τα πλαστικά βλέμματα και τις πέτρινες καρδιές. Φτάνεις στον σπαραγμό και νιώθεις το τρύπημα του καρφιού εντός σου. Το αίμα, όμως, των προηγούμενων ζώων δεν έρχεται από κάτω, αλλά από το κεφάλι. Ένα αιμάτινο στεφάνι φτιάχνεται και τότε το φως χαμηλώνει, σε σηκώνει και σε κρατά αγέρωχη. Στέκεσαι με θάρρος και διηγείσαι την ιστορία σου. Γίνεσαι η γυναίκα που αντέχει και μονολογεί, γίνεσαι χαρακτήρας αξέχαστος, γίνεσαι «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή».

Θα αγαπηθεί ακόμη περισσότερο!


Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», στον πολυχώρο «Vault», αγαπήθηκε πολύ την περασμένη σεζόν. Συνεχίζει φέτος και θα αγαπηθεί ακόμη περισσότερο! Το σοκ της πρώτης φοράς δεν άφησε να επισημάνουμε κρίσιμες για τη λειτουργία της παράστασης λεπτομέρειες. Το μπαούλο στο κέντρο της σκηνής, εκεί που κάθεται η Έλλη Ζάχου Ταχτσή. Σε αυτό οι αναμνήσεις, αυτό η ψυχή της ηρωίδας και το παρελθόν της, εκεί τα περασμένα και όχι ξεχασμένα. Τα φώτα, οι λαμπτήρες στο πάτωμα και πάνω από το κεφάλι της πρωταγωνίστριας. Αυτά είναι τα κομμάτια φωτός που φέγγουν μέσα στον βασανισμένο χαρακτήρα. Συνεπώς, ας το πάμε λίγο «ανορθόδοξα» αυτή τη φορά. Το σκηνικό του Γιώργου Λιντζέρη και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα περιβάλλουν, προστατεύουν και δυναμώνουν τη σκηνική παρουσία, την ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα. Το ίδιο συμβαίνει και με το κοστούμι της Ειρήνης Αβζίδου. Αγγίζει απαλά και κρατά ζεστό το σώμα που αναμετριέται με τη μοίρα του. Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη συνεχίζει από κει που σταματά ο λόγος και η φωνή του Νίκου Καραθάνου, στον ρόλο του Κώστα Ταχτσή, ραγίζει καρδιές. Όλα αυτά μεγεθύνονται στη ζεστή σκηνή του «Vault» και ο μονόλογος αυτός, τα λόγια της μάνας του Ταχτσή, πρέπει να συνεχίστει για πολλές σεζόν.

Θα ανατριχιάσετε


Τίποτα, βέβαια, δεν θα ήταν ίδιο χωρίς την σπαρακτική ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα. Ο τρόπος που στέκεται στη σκηνή, ο έλεγχος των εκφράσεων στο πρόσωπο, ο χειρισμός της φωνής, η σάρκα που δίνει στα πρόσωπα της ζωής του Ταχτσή, όλα είναι τόσο καλά μελετημένα που σε καθηλώνουν. Η Σχίζα γίνεται τα κομμάτια φωτός της ψυχής αυτής της σκληρής, μα βασανισμένης γυναίκας. Είτε βγαίνουν κραυγές από το στόμα της είτε ψίθυροι, ο ίσκιος της είναι επιβλητικός. Η Σχίζα πατάει γερά και ακολουθεί άψογα το λαμπρό κείμενο της Κικής Μαυρίδου. Η συγγραφέας εντοπίζει τα σημεία που καθόρισαν τη μάνα και τον γιο Ταχτσή, επισημάνει την ανυπομονησία, την έλλειψη κατανόησης και τη βία της εποχής που μεγάλωσαν. Το τελικό αποτέλεσμα φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Βαγγέλη Λάσκαρη. Η ηρωίδα στο κέντρο της σκηνής, οι εύστοχες μουσικές παρεμβολές, η αξιοποίηση του σκοταδιού και του φωτός, η συνοδεία της φωνής του Καραθάνου… Ο μονόλογος «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» εξηγεί την προσωπικότητα του συγγραφέα, τονίζει τον καθοριστικό ρόλο της μάνας και αγγίζει τις πληγές μια άλλης εποχής, κοινωνίας. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2023 και αξίζει να τη δείτε. Θα συγκινηθείτε, θα ανατριχιάσετε, θα ψυχαγωγηθείτε.

Ταυτότητα παράσταση

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», της Κικής Μαυρίδου

Στον πολυχώρο «Vault»

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση και Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)
Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:15

Εισιτήρια: από 12 ευρώ.

@Photo credits: Χριστίνα Φυλακτοπούλου