Arab Strap στο Gazzetta: «Η μουσική σήμερα είναι γεμάτη θόρυβο»

Παναγιώτης Γκανάς
Arab Strap στο Gazzetta: «Η μουσική σήμερα είναι γεμάτη θόρυβο»
Oι Arab Strap επιστρέφουν στην χώρα μας μετά από 17 χρόνια!

Aidan Moffat και Malcolm Middleton θα βρεθούν στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου για μία πολυαναμενόμενη εμφάνιση στο Gagarin.

Το 2005 κυκλοφόρησε το “The Last Romance” και λίγο μετά το δίδυμο από τη Γλασκώβη ανακοίνωσε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία δουλειά τους. Μετά από απουσία 16 ετών, αναπάντεχα επανενώθηκαν για να κυκλοφορήσουν το “As Days Get Dark”, έναν δίσκο που έφτασε στο νο1 των βρετανικών charts ανάμεσα στους καλύτερους της χρονιάς, σύμφωνα με κοινό και κριτικούς.

Οι Arab Strap είναι σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη εποχή. Ο μόνος τρόπος να τους περιγράψεις άλλωστε είναι: ένα ποίημα που έγινε τραγούδι.

Σήμερα, έχουν επιστρέψει για τα καλά ενώ το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά τους ίσως και να είναι περισσότερο από ότι στα 90s.

Στην εμφάνισή τους στο Gagarin στις 30 Οκτωβρίου, οι Arab Strap θα μας παρουσιάσουν υλικό από ολόκληρη τη δισκογραφία τους.
«Θα είναι σίγουρα μια πιο... χορευτική εμφάνιση από ότι ήταν η τελευταία μας και πλέον είμαστε σίγουρα πιο θορυβώδεις. Αν παλιά το κοινό χόρευε με δύο τραγούδια τώρα θα χορέψει με δέκα» λέει ο Aidan Moffat στο gazzetta.gr.

Έχουν περάσει 17 χρόνια από την τελευταία εμφάνισή τους στην Αθήνα και σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά και για αυτούς και για εμάς.

«Θυμάμαι ότι είχαμε παίξει σε έναν μικρό αλλά εμβληματικό, τετράγωνο χώρο» λέει για το Ρόδον και συμπληρώνει: «Ήμασταν στο ξενοδοχείο μας στην Αθήνα και χαζεύαμε τηλεόραση χωρίς να καταλαβαίνουμε φυσικά τι λέει ο παρουσιαστής ειδήσεων. Ξαφνικά γινόταν μια φασαρία και οι κάμερες απλά βρίσκονταν λίγα μέτρα παρακάτω από το δωμάτιο μάς».

Όταν ρώτησα τον Moffat το πως φτάσανε μετά από 16 χρόνια διακοπής στο να επανενώσουν το συγκρότημα, μου φάνηκε αυθεντικά χαρούμενος. «Όταν βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια δημιουργίας, το 2016, απλά το χαρήκαμε και είπαμε να το συνεχίσουμε. Δεν θέλαμε να γίνουμε σαν τις μπάντες που απλά το σπάνε και τα ξαναβρίσκουν και επανενώνονται συνέχεια».

Λίγα χρόνια μετά την επανένωση, η σκιά της πανδημίας σκέπασε και τους Arab Strap. «Έχουμε ως happy place τη δημιουργικότητα οπότε στραφήκαμε εκεί. Έχω έναν σκληρό δίσκο γεμάτο άλμπουμ και singles, instrumental και ακυκλοφόρητα», λέει δίνοντας τροφή στους φίλους της μπάντας.

Τι άλλαξε όμως όσο καιρό έλειπε η μπάντα; Πως άλλαξε το παιχνίδι στο χώρο της μουσικής;

Ο Moffat στέκεται στα νέα εργαλεία και λέει: «Πλέον η πραγματικότητα έχει γίνει πολύ σκληρή. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλειμμα ούτε το εισόδημα είναι εύκολο». Σχετικά με το Spotify μάλιστα ανέφερε: «Είναι πολύ σκοτεινές οι πρακτικές που ακολουθεί η πλατφόρμα».

Κλείσαμε τη συνέντευξη με ένα γενικό σχόλιο για τη μουσική που ακούνε οι Arab Strap σήμερα:
«Υπάρχει τόσος πολύς θόρυβος στη μουσική σήμερα, που θα προτιμήσω Instrumental κομμάτια και κυρίως ραδιόφωνο στο BBC 3»

arab strap

Εισιτήρια - Πληροφορίες: www.viva.gr/tickets/music/arabstrap/