Ο Elon Musk κόβει το Starlink από την Ουκρανία γιατί ένας διπλωμάτης του είπε να πάει «να γ@μ!@€!»

Newsroom
Ο Elon Musk κόβει το Starlink από την Ουκρανία γιατί ένας διπλωμάτης του είπε να πάει «να γ@μ!@€!»
Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι «απλώς ακολουθεί τη σύσταση» ενός Ουκρανού διπλωμάτη, ο οποίος είπε στον ιδρυτή της SpaceX να «ξεκουμπιστεί» από τη χώρα του.

Ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας και του Έλον Μασκ, με αποτέλεσμα η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία να κινδυνεύει να χάσει το Starlink internet που χρησιμοποιεί ο στρατός της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μασκ τουίταρε μια σειρά από θέσεις του Κρεμλίνου, τα οποία παρουσίασε ως ένα σχέδιο για την ειρήνη στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες στο Κίεβο και στους συμμάχους του για το αν ο Μασκ εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του στην μάχη που δίνουν.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία Andrij Melnyk και του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Άντε γ@μήσου, είναι η δική μου διπλωματική απάντηση» σχολίασε συγκεκριμένα ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Ο Έλον Μασκ απάντησε μέσω ενός δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο η SpaceX είχε προειδοποιήσει σε επιστολή το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ότι δεν μπορεί πλέον να παρέχει τα τερματικά Starlink, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατιωτική επικοινωνία της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα σχολίασε: «Απλώς ακολουθώ τις συστάσεις του (Ουκρανού πρέσβη)»

Αργότερα η SpaceX είχε αναφέρει: «Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικά στην Ουκρανία»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών Starlink ήταν ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη στρατιωτική επικοινωνία της Ουκρανίας, αλλά και για την κυβέρνηση για να διατηρεί επαφή με τους διοικητές, για τον Ζελένσκι για να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και για τις επικοινωνίες των πολιτών, συνδέοντας τους μέσω των κρυπτογραφημένων δορυφόρων.

Ο Μασκ περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι «η επιχείρηση έχει κοστίσει στη SpaceX 80 εκατομμύρια δολάρια και θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους».

Οι κυβερνήσεις πλήρωσαν μόνο το ένα τρίτο της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, ενώ η SpaceX χρηματοδότησε το υπόλοιπο.