Τσίπρας: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι ο Μητσοτάκης στην εξουσία» (vid)

Newsroom
Τσίπρας: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι ο Μητσοτάκης στην εξουσία» (vid)
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

class="MsoNormal">«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ href="https://www.gazzetta.gr/people/alexis-tsipras" rel=" noopener" target="_blank">Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που άρχισε πριν από λίγη ώρα.

class="MsoNormal">«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

class="MsoNormal">

data-align="center" data-entity-type="media" data-entity-uuid="1ad7ddbc-d840-4ade-a599-de5dff116b7f">

class="MsoNormal">«Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων απάντησε:

class="MsoNormal">«Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε στη χώρα του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Δε θα με συνέφερε. Έχω κάθε λόγο να πάω στις εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">Ερωτηθείς αν θα ζητήσει παρέμβαση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

class="MsoNormal">«Αν θα θέσω θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχω να θέσω κανένα θέμα. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Ένα θέμα που αφορά όλους μας. Τι να θέσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Απαιτώ μία σαφή τοποθέτηση».

class="MsoNormal">Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε ότι δεν είχε δώσει καμία εντολή παρακολούθησης του Στέργιου Πιτσιόρλα.

class="MsoNormal">«Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούς με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτα θεσμική σχέση με τον διοικητή. Είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα.

class="MsoNormal">Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει. Ουδέποτε είχα κάποια ενημέρωση. Είχαμε την κακιά συνήθεια να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλλουμε όλο το υλικό στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια. Στο δικαστήριο πάνε 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Έτσι λειτουργούσαμε εμείς.

class="MsoNormal">Έδωσα ρητή εντολή τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Οι συγκρίσεις είναι μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα. Όσο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

class="MsoNormal">«Ο Μητσοτάκης αντί να μειώσει λογαριασμούς, μειώνει το εισόδημα των πολιτών»

class="MsoNormal">Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην περσινή ΔΕΘ κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» ξεκαθάρισε.

class="MsoNormal">

data-align="center" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f65f4886-8a1c-4fb9-8813-9d9aae80b0f0">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">«Εύκολος στόχος η μεσαία τάξη»

class="MsoNormal">«Αδικήσαμε την μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή αλλά γιατί έπρεπε να φέρουμε την χώρα έξω από τα μνημόνια. Έχουμε λοιπόν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες» είπε και συνέχισε:

class="MsoNormal">«Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στην στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια». Τόνισε ότι «Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος από αυτόν της ενίσχυσης των ανισοτήτων και αυτόν τον δρόμο έχουμε επιλέξει».

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">«Τερατογένεση αν συνεχίσει να είναι ο Μητσοτάκης στην εξουσία»

class="MsoNormal">Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος ξανά στην εξουσία στην επόμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να είναι στην εξουσία και θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

class="MsoNormal">

data-align="center" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f37cf9a7-142e-4b56-8a3e-a559aaccaf34">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">«Θα του έλεγα να πάει στην επόμενη σύνοδο και απευθυνθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών να τους πεις ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα. style="mso-spacerun:yes"> Απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη τομή (σ.σ. αλλαγή εκλογικού νόμου Είναι μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα. Υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε τη πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

id="head-0">«Δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων»

class="MsoNormal">Δεν περιμένω απολύτως τίποτα, απλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πόσο πιο βαθιά μπορεί να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς τί περιμένει από αυτή την Εξεταστική εφόσον δεν καλούνται βασικά πρόσωπα. Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, είπε, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

class="MsoNormal">Για το αν ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική, τόνισε ότι «θα κάνουμε το παν η αλήθεια να μη μείνει στο σκοτάδι, θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική Επιτροπή». Ερωτηθείς αν η αναφορά του σε «ποινικές ευθύνες» αφορά και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες και να αποδώσει το πόρισμα της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

class="MsoNormal">Σε ερώτηση αναφορικά με τον μηχανισμό τιμαριθμικής προσαρμογής σε ετήσια βάση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως όταν έχουμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση που συρρικνώνει το εισόδημα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να έχουμε τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας και να ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα. Τόνισε ότι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε είναι στοχευμένη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

class="MsoNormal">«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές προοπτικές και νοοτροπίες», «τα καθεστώτα όταν τρίζουν καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε συναυλία στο ΑΠΘ την Παρασκευή, ενώ προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής την κλιμάκωση της έντασης». Σημείωσε ότι το όπλο που έχουν οι νέοι είναι η άποψη τους και η ψήφος τους, προσθέτοντας ότι καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι ένας ειρηνικός αγώνας, όπως είπε χθες στην ομιλία του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην «παγίδα της έντασης».

class="MsoNormal">

data-align="center" data-entity-type="media" data-entity-uuid="1d651a5a-f514-4936-a30c-e4912be8f1f4">

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">Σε ερώτηση για το σχέδιο που περιέγραψε στην ομιλία του για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια επειδή ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει ματώσει με δισ. ευρώ στήριξής τους, τονίζοντας ότι σε καμία οικονομική επιστήμη δεν μπορεί αυτός που βάζει χρήματα να μην έχει κανένα δικαίωμα. «Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει μέχρι τέλους στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντηλ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά η ΔΕΗ. Τώρα πάμε για ένα τέταρτο και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και το μήνυμα μου είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να σώσουν τις τράπεζες.

class="MsoNormal">«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

class="MsoNormal">«Αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική»

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις». «Θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Ευρώπη θα είναι μεγάλος ηττημένος. «Δεν χάνει οικονομικά ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», «η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής, ηγεσίας, ενόρασης». Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ότι η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

class="MsoNormal">«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

class="MsoNormal">«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας, η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα αν η λαϊκή ετυμηγορία την ευλογήσει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης». «Ξεκαθαρίζω, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική», τόνισε. Σχολίασε ότι «μπορεί να υπάρχουν σενάρια, όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση». «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», σχολίασε.

class="MsoNormal">Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

class="MsoNormal">«Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ' όσα συνέβησαν στη βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της. «Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">«Δεν γίνεται να κυβερνήσουν μαζί το θύμα και ο θύτης - ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν»

class="MsoNormal">

class="MsoNormal">Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό. style="mso-spacerun:yes">

class="MsoNormal">

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση».

class="MsoNormal">

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση. style="mso-spacerun:yes">

class="MsoNormal">

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

class="MsoNormal">

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου». style="mso-spacerun:yes">

class="MsoNormal">Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον "φτωχοδιάβολο" που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί». style="mso-spacerun:yes">

class="MsoNormal">Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».