Το πολεμικό αεροπλάνο που ανατινάχθηκε στον αέρα και φλεγόμενο έπεσε μέσα στη Λάρισα: Ο κινητήρας σφηνώθηκε σε πάρκο

Newsroom
Το πολεμικό αεροπλάνο που ανατινάχθηκε στον αέρα και φλεγόμενο έπεσε μέσα στη Λάρισα: Ο κινητήρας σφηνώθηκε σε πάρκο
Σαν σήμερα το 1982 ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας εξερράγη πάνω από το Αλκαζάρ της Λάρισας τραυματίζοντας 15 άτομα, εκ των οποίων ένα παιδί 13 ετών δεν τα κατάφερε.

Ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή το 1982, γύρω στις 19:00 το απόγευμα όταν ένα αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας εξερράγη στον αέρα και στη συνέχεια, φλεγόμενο και ακυβέρνητο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, με τα θραύσματα να τραυματίζουν 15 ανθρώπους, εκ των οποίων ένα 13χρονο παιδί να υποκύπτει και να πεθαίνει. Ο πιλότος είχε προλάβει να εγκαταλείψει το αεροπλάνο.

Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, το F-84 γύριζε από εκπαιδευτική πτήση βολής και περίπου πάνω από γήπεδο Αλκαζάρ, έχασε αδικαιολόγητα ύψος. Ο πιλότος κατάφερε αμέσως να εκτοξευτεί και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το αεροπλάνο εξερράγη και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν πως έμοιαζε σαν βομβαρδισμός ο κρότος που ακούστηκε. Το αεροπλάνο φλεγόμενο και ακυβέρνητο, έπεσε στην άσφαλτο, ενώ αιχμηρά κομμάτια από τα συντρίμμια άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς διάφορα σημεία και να χτυπούν τους περαστικού. Ο κινητήρας και το ένα φτερό του αεροπλάνου σφηνώθηκαν σε ένα μικρό πάρκο, δίπλα σε δημοτικό σχολείο, με τους μαθητές να έχουν σχολάει εκείνη την ώρα και να κατευθύνονται στα σπίτια τους. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα θραύσματα και όλοι έφεραν εγκαύματα ελαφράς και σοβαρής μορφής.

Ο πιλότος είχε κατορθώσει να προσγειωθεί σε ένα χωράφι, ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της συντριβής, έχοντας μόνο μερικούς μικροτραυματισμούς στα πόδια και τα χέρια. μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της πόλης. Μόνο ο 13χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς τα εγκαύματά του ήταν σοβαρά και δεν υποχωρούσαν. Λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του όμως ξεψύχησε.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάκη Γ. Βουνάτσου, με τις μαρτυρίες δύο αυτόπτων μαρτύρων. Ο 31χρονος εργάτης και κάτοικος της Λάρισας, Κοσμάς Ευαγγελούλης, περιέγραψε: «Εκείνη την ώρα βρισκόμουν στο πάρκο του Αλκαζάρ και φόρτωνα κάτι καθίσματα σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Άκουσα έναν δυνατό κρότο και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά και να κατευθύνεται προς το μέρος μας. Άρχισε να διαλύεται προτού φτάσει στο έδαφος και να εκσφενδονίζονται σε διάφορα σημεία κομμάτια από το αεροπλάνο. Από αυτά χτυπήθηκε μια γυναίκα, καθώς άρπαξαν αμέσως φωτιά τα ρούχα της. Τρέξαμε και της προσφέραμε αμέσως τη βοήθειά μας. Στη συνέχεια τη βάλαμε σε ένα αυτοκίνητο και την μεταφέραμε στο νοσοκομείο. Όταν γυρίσαμε πίσω είχε μαζευτεί πολύς κόσμος».

Ο 32χρονος βιοτέχνης, Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, είπε: «Στις 7:15 ήμουν στην είσοδο της βιοτεχνίας μου, που είναι μόλις 100 μέτρα από τον τόπο του δυστυχήματος. Άκουσα έναν δυνατό κρότο σαν βομβαρδισμό. Πετάχτηκα έξω και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά στον αέρα και στη συνέχεια ένα αλεξίπτωτο να κατεβαίνει προς το έδαφος.

Έτρεξα για να απομακρυνθώ. Νόμιζα πως το αεροπλάνο ερχόταν καταπάνω μας. Πανικόβλητοι οι γείτονες εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας στους περαστικούς να απομακρυνθούν. Τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από αντικείμενα που έφευγαν από το αεροπλάνο, τα βάλαμε σε δυο αυτοκίνητα και τα πήγαμε στο νοσοκομείο».