Σοκολάτα, κρέας και αλκοόλ: Η διατροφή που έκανε την βασίλισσα Ελισάβετ να ζήσει μέχρι τα 96 χρόνια

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Σοκολάτα, κρέας και αλκοόλ: Η διατροφή που έκανε την βασίλισσα Ελισάβετ να ζήσει μέχρι τα 96 χρόνια
Η επί 70 χρόνια βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν στερήθηκε ποτέ της τίποτα.

Σε πένθιμους ρυθμούς κινείται εδώ και λίγες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Η επί 70 χρόνια μονάρχη της χώρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, με τον γιο της Κάρολο τον τρίτο να στέφεται αυτόματα νέος βασιλιάς.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε σχετικά πρόσφατα, όταν υποδέχθηκε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μπόις Τζένσον, αλλά και τη διάδοχο του Λιζ Τρας στο παλάτι Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Η 96χρονη βασίλισσα έδειχνε μάλιστα σε αρκετά καλή κατάσταση μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάτι που όφειλε - εκτός από τα γονίδια - και στο ειδικό διατροφολόγιο που ακολουθούσε.

Πιο συγκεκριμένα, η βασίλισσα έτρωγε δύο φορές πρωινό, το οποίο θεωρούσε ως το σημαντικότερο γεύμα της. Το πρώτο πρωινό της ήταν πιο ελαφρύ και αποτελούνταν από «ένα φλιτζάνι τσάι Earl Grey με μερικά μπισκότα», όπως αποκάλυψε ο Darren McGrady, ο προσωπικός της σεφ στο περιοδικό Hello! Το δεύτερο πρωινό ήταν πολύ πιο δυνατό και αποτελούνταν από δημητριακά, γιαούρτι και τοστ. Μερικές φορές στο μενού έμπαινε και το ψάρι.

Για το μεσημεριανό της πάντως η βασίλισσα επέλεγε πολύ υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά και τα ψάρια. Σχεδόν πάντα απέφευγε τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, το ρύζι ή τα ζυμαρικά. Όπως αναφέρει η βρετανική παράδοση, στις πέντε το απόγευμα η Ελισάβετ Β' έπινε τσάι με κάποιο γλυκό, όπως μπισκότα ή κέικ σοκολάτας.

Παρά το γεγονός ότι οι διατροφολόγοι επιμένουν πως το δείπνο δεν θα πρέπει να είναι βαρύ για να μην διαταράσσεται ο ύπνος, η βασίλισσα είχε άλλη άποψη. Το κρέας υπήρχε στο καθημερινό της μενού. Το καλύτερο όμως το κρατούσε για το τέλος. Αν και έτρωγε πολλά φρούτα, η πραγματική της απόλαυση ήταν η μαύρη σοκολάτα. «Οτιδήποτε βάζαμε στο μενού με τα επιδόρπια είχε σοκολάτα», είπε ο Darren McGrady.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διατροφή της Ελισάβετ Β' ήταν αυστηρά μελετημένη για να της παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για να της εξασφαλίσει καλή υγεία. Ωστόσο, η μονάρχης δεν στέρησε στον εαυτό της το αλκοόλ. Το Dubonnet, ένα απεριτίφ που περιέχει τζιν, κρασί, βότανα και τόνικ, ήταν το αγαπημένο της και το έπινε πριν το δείπνο.