Βρετανία: Η νέα εκδοχή του εθνικού ύμνου ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου (vid)

Newsroom
Βρετανία: Η νέα εκδοχή του εθνικού ύμνου ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου (vid)
Το διάσημο «God Save The Queen» γίνεται πλέον «God Save The Κing».

Ο βρετανικός εθνικός ύμνος, με την αλλαγή στους στίχους («Ο Θεός να σώζει τον Βασιλιά» αντί για «Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα»), ακούστηκε σήμερα για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, παρουσία της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η νέα εκδοχή «God Save the King» αντικαθιστά το «God Save the Queen», τον ύμνο που ακουγόταν σε επίσημες εκδηλώσεις από την άνοδο της Ελισάβετ Β’ στον βρετανικό θρόνο (1952) μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα πρέπει να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, τα οποία δεν θα απεικονίζουν πια την Ελισάβετ, αλλά το διάδοχό της, βασιλιά Κάρολο. Η αστυνομία θα χρειαστεί νέα διακριτικά στα κράνη της, τα οποία επί του παρόντος φέρουν τα αρχικά και τον αριθμό της Βασίλισσας. Ομοίως, πολλά στρατιωτικά διακριτικά θα απαιτήσουν ενημέρωση.

Τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης, θα χρειαστούν ανανέωση. Το βρετανικό διαβατήριο αυτή τη στιγμή, «ζητά και απαιτεί στο Όνομα της Αυτού Μεγαλειότης να επιτρέψουν στον κάτοχό του να περάσει ελεύθερα χωρίς άδεια ή εμπόδια». Τα γραμματόσημα θα χρειαστούν επίσης ενημέρωση για να δείχνουν την εικόνα του νέου βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ως τη στιγμή που φοβόταν, σε έναν σύντομο διάλογο που είχε νωρίτερα σήμερα με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ο οποίος απαθανατίστηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες.

«Η στιγμή που φοβόμουν, όπως ξέρω και για πολλούς άλλους ανθρώπους», ακούστηκε να λέει ο Κάρολος Γ’ υποδεχόμενος την πρωθυπουργό Τρας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναφερόμενος στον θάνατο της βασίλισσας.

Στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.