Bloody Hawk: Ο ράπερ που δεν έχεις συνηθίσει (vid)

Bloody Hawk: Ο ράπερ που δεν έχεις συνηθίσει (vid)
Το καλλιτεχνικό του στίγμα δεν είναι αυτό που περιμένεις. Ο Νίκος (από τη Θράκη), ο bloody, ο Κίτσος, ο Hawk είναι μοναδικός!

Και να πώς «σκάει» ο Νίκος. Λευκό, φαρδύ, μπλουζάκι, τζιν παντελόνι και λευκά αθλητικά. Ο νέος που θα δεις στον δρόμο και αν αράξεις μαζί του θα σου πει ωραίες ιστορίες. Και να πώς τον βρίσκει ο Κίτσος. Του λέει άσε τις ιστορίες και το ύφος. Του δίνει το χαρτί, άγραφο, και το μολύβι. Με το βλέμμα τον ρωτά αν ξέρει τι να κάνει με αυτά. Πριν η λεπτή μύτη «κάψει» το χαρτί, ο Κίτσος προειδοποιεί: μην γίνει αυτός που κάποτε υπήρξε, αλλά αυτός που θα υπάρχει! Και κάπως έτσι πέφτουν φωνήεντα και σύμφωνα με ορμή στο χαρτί, κάπως έτσι οι «μπάρες» δεν λυγίζουν, οι ρίμες σπιθίζουν και ο Νίκος στέκεται στο πιο ψηλό σημείο της Ξάνθης, ανοίγει τα φτερά του και πετά προς εμάς. Και ξέρετε, ο τυπάκος αυτός διαθέτει πάθος και μια άσβεστη φλόγα που δικαιώνει το μουσικό είδος που υπηρετεί. Ναι, το μέσο είναι ο λόγος και αυτό μένει ατόφιο (τις περισσότερες φορές) από τον Bloody Hawk. Τα αφιλτράριστα συναισθήματα μπλέκονται με τη μοναξιά της ποίησης και το ραπ του σου σκίζει την ψυχή, δροσίζει τον ξεραμένο ήλιο σου. Ο Bloody Hawk μας βλέπει πάνω από τις στέγες και η ματιά του δεν λαθεύει. [η φωτό από τον επίσημο λογαριασμό στο facebook]

Μια γλυκιά μελωδία και 1 ευρώ


Ο Bloody Hawk ξεκίνησε όπως όλοι. Η ανάγκη να εκφραστεί και να επιτεθεί ατιθάσευτη και αυτή που έδωσε την πρώτη μορφή στην πορεία του. Το ανυποχώρητο ύφος, η διατήρηση του αυθόρμητου και η καλά μελετημένη εκφορά έφτιαξαν τη σκευή του. Κι αν στα πρώτα… πετάγματα υπήρχε κάτι από την παλιά σχολή, κάτι από την επιμονή της μάχης (battle), η συνέχεια ήταν διαφορετική. Οι κύκλοι στον αέρα δεν είχαν ίχνος ανασφάλειας και ένα στοιχείο, πυρηνικό, τον οδηγούσε στη νέα μορφή, στην ενίσχυση του πνευματικού εξοπλισμού του: η ποίηση! Σε ανύποπτο (καλλιτεχνικό) χρόνο το αναφέρει: το μόνο πράγμα που έχει μείνει είναι η ποίηση. Και η επειδή ο ποιητικός λόγος είναι το όπλο του μαχητή στον πόλεμο των ιδεών, ο Bloody Hawk προσπαθεί να συνδυάσει το λυρικό με το ωμά ρεαλιστικό, την ευαισθησία με τη σχεδόν κυνική βεβαιότητα, την καθαρότητα της μνήμης με την ελευθερία της ομορφιάς. Ο εν λόγω καλλιτέχνης δεν θέλει να είναι κυρίαρχος, θέλει να είναι αυτός που ντύνει τα λόγια με ποιητικά πετράδια. Η ισορροπία μεταξύ αμεσότητας του ραπ και διάρκειας της ποίησης επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές και είναι αυτό που κάνει τον Bloody Hawk να ξεχωρίζει. Και πώς να γίνει αλλιώς… Μια γλυκιά μελωδία και 1 ευρώ αρκούν για να πάρεις τα πάντα απ’ αυτόν!

Θα τον συνηθίσεις, θα τον αγαπήσεις


Τελευταία δισκογραφική δουλειά το «Τίμημα» (2021). Και ναι, το πάντρεμα του λόγου που «καίει» με αυτόν που φτιάχνει όμορφες εικόνες είναι φανερό. Ο Bloody Hawk ξεσπά για τις υποδείξεις, για τις δήθεν ανέσεις, για τις πιέσεις, για το κυνήγι της επιτυχίας και τα κομμάτια που σε βρίσκουν, ακόμη και στην μπανιέρα σου! Το προσωπικό περιθώριο συναντά το συλλογικό και μέσα από την εξομολόγηση επιστρέφει ανανεωμένο, δυνατό, ελεύθερο. Ο Νίκος Κίτσος (το όνομα του Bloody) ξέρει, πια, πώς να εκφράζει το πηγαίο, το αληθινό, αυτό που έρχεται από τους ανθρώπους δίπλα του, αυτό που έμαθε στον δρόμο, στις παρέες. Πολλοί το κάνουν (ή προσπαθούν), αλλά ο εν λόγω διαθέτει την καλή διάθεση αυτού που δεν έχει δεύτερη σκέψη, σε πείθει ότι το κρατά αληθινό και δεν χάνει τον έλεγχο με αχρείαστη εκζήτηση. Όταν το κάνει είναι για να βγάλει τη γλώσσα στη ψεύτικη λάμψη και την κενή έκφραση. Ο Bloody Hawk μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με τη φωνή του, με τα λόγια του. Μπορεί να μας ταξιδέψει με την αφήγηση του, μπορεί να μας βάλει στον χαρούμενο ρυθμό του, μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε και με το μυαλό να φύγουμε… Αυτός ο ιδιαίτερος ράπερ ανδρώθηκε μες στην κρίση και κάθε στίχος, κάθε μπητ, το φλόου, οι μπάρες, οι μελωδίες του, όλα, αντανακλούν την πολλή δυστυχία και τη λίγη ελπίδα που μας κράτησε όρθιους. Κι αν ψάχνετε τα κομμάτια που τον περιέχουν σημειώστε: «Ρίσκο», «Σύνθετες γραμμές», «Εικοσάλεπτο», όλα τα «Daewoo», «Κομπλεξικό», «Κλασικό». Γι’ αυτόν τον τύπο από την Ξάνθη έρχονται τα λόγια των «TXC» και ναι, δεν είναι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει, όμως θα τον ακούσεις, θα τον μάθεις, θα τον αγαπήσεις. Και ο Νίκος, και ο Bloody, και ο Κίτσος και ο Hawk θα γίνουν αδέλφια σου, φίλοι σου.

@Photo credits: facebook