Δύο οδοντίατροι στη Γαλλία καταδικάστηκαν επειδή παραμόρφωσαν εκατοντάδες ασθενείς τους

Newsroom
Δύο οδοντίατροι στη Γαλλία καταδικάστηκαν επειδή παραμόρφωσαν εκατοντάδες ασθενείς τους
Δύο οδοντίατροι καταδικάστηκαν γιατί υπέβαλαν τους ασθενείς τους σε άχρηστες, οδυνηρές επεμβάσεις για να εισπράττουν αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.

Δύο πρώην οδοντίατροι, πατέρας και γιος, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης οκτώ και πέντε ετών αντίστοιχα, επειδή παραμόρφωσαν εκατοντάδες ασθενείς τους οποίους υπέβαλαν σε άχρηστες και πρόχειρες επεμβάσεις, εξαπατώντας παράλληλα τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ο Λιονέλ Γκετζ και ο πατέρας του, ο Καρνό, είχαν ιατρείο στη Μασσαλία όμως πλέον έχουν διαγραφεί από τον οδοντιατρικό σύλλογο. Το δικαστήριο διέταξε να οδηγηθούν αμέσως στη φυλακή. Σε βάρος τους είχε ασκηθεί δίωξη από τον Νοέμβριο του 2012, όμως δεν είχαν προφυλακιστεί ούτε για μία ημέρα.

Το ιατρείο Γκετζ άνοιξε το 2005 σε μια λαϊκή γειτονιά της Μασσαλίας. Ο Λιονέλ Γκετζ υποσχόταν στους πελάτες του ότι θα τους χάριζε «το χαμόγελο ενός σταρ». Δεχόταν μέχρι και 70 ασθενείς την ημέρα, στους οποίους αφιέρωνε μετά βίας 15 λεπτά στον καθένα. Σύμφωνα με μια εμπειρογνώμονα της Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας, θα χρειαζόταν η ημέρα να έχει 57 ώρες ώστε ο οδοντίατρος να προλαβαίνει όλες τις ιατρικές πράξεις που δήλωνε ότι έκανε στους ασθενείς του.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Σελίν Μπαλερινί, τόνισε ότι οι δύο άνδρες εφάρμοζαν «συστηματικές και ομοιόμορφες θεραπείες» οι οποίες «κατέστρεψαν ζωές», με τους πελάτες τους να μένουν «χωρίς χαμόγελο» αλλά «με αφόρητους πόνους». Η ποινή που τους επιβλήθηκε δικαιολογείται από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, τη ζημία που προκλήθηκε στις Υπηρεσίες Ασφάλισης Υγείας καθώς και τα πολύ μεγάλα ποσά που χρειάστηκαν για να αποκατασταθεί η υγεία των ασθενών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εισαγγελίας της Μασσαλίας, ο Λιονέλ Γκετζ απονεύρωσε 3.900 υγιή δόντια 327 ασθενών, χωρίς κανέναν λόγο, απλώς και μόνο για να τους τοποθετήσει γέφυρες, καθώς αποζημιώνονταν αδρά από τις κρατικές υπηρεσίες. Τοποθετούσε 28 φορές περισσότερα προσθετικά δόντια από τον μέσο όρο των Γάλλων οδοντιάτρων. Μέχρι το 2010 είχε γίνει ο πιο καλοπληρωμένος οδοντίατρος της Γαλλίας, κυκλοφορούσε με Φεράρι, έβγαζε μηνιαίως 65.000-80.000 ευρώ και είχε συγκεντρώσει περιουσία ύψους 13 εκατομμυρίων.

Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί στον 42χρονο Λιονέλ Γκετζ ποινή κάθειρξης 10 ετών και στον 71χρονο πατέρα του ποινή φυλάκισης 5 ετών, το ένα με αναστολή.