Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη από τους Ναζί

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη από τους Ναζί
Σαν σήμερα το 1944, οι Γερμανοί εκτελούν στο άλσος Χαϊδαρίου τη Λέλα Καραγιάννη και άλλους 59 αγωνιστές της αντίστασης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου το 1944, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί η Λέλα Καραγιάννη στο άλσος Χαϊδαρίου. Η Ελληνίδα αντιστασιακός και αρχηγός της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», η οποία είχε συλληφθεί από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε λίγο πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σε σημαντικά γεγονότα την 8η Σεπτεμβρίου είχαμε:

1822: Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

1919: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.

1922: Μικρασιατική Καταστροφή: Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες μπαίνουν στην Σμύρνη. 5 μέρες αργότερα ακολουθούν οι καταστροφές και οι σφαγές.

1930: Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου, που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ, εφευρίσκει τη διάφανη κολλητική ταινία σελοτέιπ.

1943: Η Ιταλία «παραδίδει τα όπλα» κι επισήμως. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.

1944: Πέθανε η Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μαζί με 27 άλλους συντρόφους.

1945: Ψυχρός πόλεμος: Αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν στην Κορέα για να διαχωρίσουν το νότιο τμήμα της χώρας ως απάντηση στην κατοχή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από τα σοβιετικά στρατεύματα ένα μήνα νωρίτερα.

1991: Η Βόρεια Μακεδονία γίνονται ανεξάρτητο κράτος από τη Γιουγκοσλαβία, όπως αποφασίζεται σε δημοψήφισμα.

1994: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 737 της USAir στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, με απολογισμό 131 νεκρούς (όλοι οι επιβαίνοντες).

2003: Ο Ντέιβιντ Μπόουι γράφει ιστορία, καθώς δίνει την πρώτη διαδραστική συναυλία. Η συναυλία μεταδίδεται μέσω δορυφόρου σε 21 κινηματογράφους του κόσμους και οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν μαζί του και να του ζητήσουν αφιερώσεις.