Σε ποια ηλικία θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος, σύμφωνα με την επιστήμη

Σε ποια ηλικία θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος, σύμφωνα με την επιστήμη
Θα έρθει η ώρα. Θα γυρίσει ο τροχός. Απλά κάνε λίγη υπομονή.

Η επιστροφή από τις διακοπές είναι πάντα δύσκολη. Η Δευτέρα στο γραφείο αβάσταχτη. Αν αυτή τη στιγμή όλα σου φαίνονται βουνό και νιώθεις πιο απαισιόδοξος από ποτέ, μην το βάζεις κάτω. Κι αυτό γιατί θα έρθει αργά ή γρήγορα η στιγμή, που θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Ειδικοί ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι σε 145 χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους σε ηλικία άνω των 50 ετών. Είναι το γνωστό και ως U, η καμπύλη της ευτυχίας. Μετά τα 50 φαίνεται ότι η γραμμή της ευτυχίας μας έχει ανοδική πορεία και είμαστε πιο κατασταλαγμένοι τόσο επαγγελματικά όσο και και προσωπικά.

Ωστόσο, η αιχμή εμφανίζεται από την ηλικία των 60 έως 75 ετών, όπου παρατηρείται η ισχυρότερη αύξηση. Δεν είναι περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι γενικά είναι η ηλικία που βγαίνεις στη σύνταξη, τα παιδιά είναι ήδη ανεξάρτητα, το στεγαστικό δάνειο αποπληρώνεται.

....

Βέβαια, στην έρευνα που έγινε, παρατηρήθηκε και κάτι ακόμα που αποτελεί το «κλειδί της ευτυχίας». Όπως εξήγησε η Temma Ehrenfeld στη στήλη της στο Psychology Today, σε μελέτη που πήραν μέρος περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, παρατηρήθηκε πως όσοι είχαν κοντά τους τούς φίλους τους ήταν αρκετά πιο ευτυχισμένοι.

Τώρα όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι τον υπόλοιπο χρόνο. Υπάρχουν πάντα στιγμής χαλάρωσης, απόλαυσης και ικανοποίησης. Απλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως τα καλύτερα έρχονται.