Καμπανάκι Σαρηγιάννη για κορονοϊό: «Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή Κένταυρος στην Ελλάδα» (vid)

Newsroom
Καμπανάκι Σαρηγιάννη για κορονοϊό: «Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή Κένταυρος στην Ελλάδα» (vid)
Μεγάλη η πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να φέρει η παραλλαγή Κένταυρος.

Ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό»

Η μετάλλαξη Κένταυρος όπως σημείωσε είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5. Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε ότι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.