Πώς ένας άντρας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους στην ιστορία

Newsroom
Πώς ένας άντρας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους στην ιστορία
Ο Τόμας Μίντγκλεϊ Τζούνιορ κατάφερε να σκοτώσει χωρίς να το θέλει ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ένας διάσημος επιστήμονας σκότωσε κατά λάθος σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους και κατάφερε να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή. Ο Τόμας Μίντγκλεϊ Τζούνιορ (18 Μαΐου 1889 – 2 Νοεμβρίου 1944) ήταν Αμερικανός μηχανολόγος και χημικός μηχανικός. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βενζίνης με μόλυβδο (τετρααιθυλομόλυβδος) και μερικών από τους πρώτους χλωροφθοράνθρακες (CFC), πιο γνωστούς στις Ηνωμένες Πολιτείες με την επωνυμία Freon.

Και τα δύο προϊόντα απαγορεύτηκαν αργότερα από κοινού λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Του χορηγήθηκαν περισσότερες από 100 πατέντες κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ωστόσο, όπως είχε πει ο περιβαλλοντολόγος Τζούνιορ ΜακΝιλ, ο Μίντγκλεϊ έκανε περισσότερο κακό στην ατμόσφαιρα.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο Μίντγκλεϊ άρχισε να πουλάει τη βενζίνη με μόλυβδο, που κυκλοφόρησε στην αγορά με το όνομα «Ethyl», χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά για τις επιβλαβείς παρενέργειές της, όπως ευερεθιστότητα, κόπωση, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, εμετό, απώλεια μνήμης, ακόμη και θάνατο.

Ωστόσο, οι παρενέργειες φαινόταν να είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν ο Μίντγκλεϊ, καθώς είδε μόνο τις δυνατότητες τεράστιου κέρδους από το συγκεκριμένο προϊόν. Λέγεται ότι είχε πει για την εφεύρεσή του το 1923: «Μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρήματα θα βγάλουμε με αυτό; Θα βγάλουμε 200 εκατομμύρια δολάρια, ίσως και περισσότερα». Και ενώ η εφεύρεση απέφερε πολλά χρήματα στον Μίντγκλεϊ, είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε: «Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) εκτίμησε ότι το 2019, η έκθεση σε μόλυβδο αντιπροσώπευε 900.000 θανάτους και 21,7 εκατομμύρια χρόνια απώλειας υγιούς ζωής παγκοσμίως, λόγω μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία».

Η χρήση βενζίνης με μόλυβδο καταργείται σταδιακά, όπως ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, ενώ το καύσιμο με μόλυβδο καταργείται σταδιακά, η χρήση CFC (χλωροφθοράνθρακας) εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και να συμβάλλει στη καταστροφή του πλανήτη. Έτσι ο αντίκτυπος του Μίντγκλεϊ στη Γη είναι, δυστυχώς, ακόμα αισθητή.

Για την ιστορία, ο Μίντγκλεϊ διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα στα 51 του χρόνια. Ο ίδιος επινόησε ένα σύστημα σχοινιών και τροχαλιών, που επιτρέπουν στους άλλους να τον βοηθούν να σηκωθεί κρεβάτι πιο εύκολα. Στα 55, όμως, μπλέχτηκε στα σχοινιά και πέθανε από στραγγαλισμό.