Γιατί το αλκοόλ σε «χτυπάει» περισσότερο όσο μεγαλώνεις

Γιατί το αλκοόλ σε «χτυπάει» περισσότερο όσο μεγαλώνεις
Και κατά συνέπεια, γιατί βιώνεις περισσότερα, αλλά και χειρότερα hangover;

Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση αλκοόλ στα 20 ή στα 30 έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα μας σε σχέση με τα 40 ή τα 50. Εσύ που πριν μερικά χρόνια έπινες το ένα ποτό μετά το άλλο και αμέσως γινόσουν η ψυχή του πάρτι, σήμερα νιώθεις πως μετά το δεύτερο ποτό αρχίζει να σε παίρνει ο ύπνος πάνω στο τραπέζι. Και είναι λογικό, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, πίνουν λιγότερο αλκοόλ, αλλά δεν λείπουν και ορισμένες περιστάσεις και παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών (πχ. μοναξιά, χωρισμός, απώλεια προσώπου). Όπως εξηγεί το Χάρβαρντ, όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η ικανότητα του σώματός μας να αποβάλλει το αλκοόλ από τον οργανισμό μας.

Όταν φτάσεις τα 30 σου, η σύσταση του οργανισμού σου αρχίζει να αλλάζει. Αυτό προκαλεί επίσης ευκολότερη απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά και απόκτηση σωματικού λίπους. Ένα άλλο θέμα είναι ότι μετά τα 50 σου, το συκώτι είναι λιγότερο αποτελεσματικό και κατά συνέπεια πέφτουν τα επίπεδα των ενζύμων που παράγει. Ένα από αυτά είναι η αλκοολική αφυδρογονάση, η οποία έχει ως βασική λειτουργία να διασπά το αλκοόλ.

...

Ο Donald Ford, MD της κλινικής του Κλίβελαντ, εξηγεί από την άλλη πλευρά ότι μετά την ηλικία των 65 ετών, η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται, επομένως υπάρχει λιγότερη παροχή αίματος στο ήπαρ, γεγονός που προκαλεί σε αυτό το όργανο τη συσσώρευση μεταβολιτών. Επίσης, η Alexis Kurbis, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Hunter College του City University της Νέας Υόρκης, η οποία έχει κάνει αρκετές έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, ισχυρίζεται ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις του αλκοόλ μειώνεται. Με άλλα λόγια, επηρεάζονται τα αντανακλαστικά και η ισορροπία του, καθώς και η οπτική αντίληψη, ακόμη και η ακοή ή η ομιλία γίνονται δυσκολότερες.

Απ' ότι φαίνεται, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μετριάσεις την κατανάλωση αλκοόλ μεγαλώνοντας. Συνήθως, η σύσταση για άτομα άνω των 65 ετών είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χωρίς φαρμακευτική αγωγή δεν καταναλώνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα ή το πολύ 7 την εβδομάδα.