Μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων στην εστίαση: «Καταργείται το 5ήμερο, επιβάλλεται το 6ήμερο» (vid)

Newsroom
Μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων στην εστίαση: «Καταργείται το 5ήμερο, επιβάλλεται το 6ήμερο» (vid)
Μόλις 15 ημέρες μετά την υπογραφή της νέας κλασικής σύμβασης, εγκύκλιος της κυβέρνησης ουσιαστικά καταργεί το 5ήμερο.

Σάλο έχει προκαλέσει στις τάξεις των εργαζομένων στην εστίαση, η εγκύκλιος που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση την Πέμπτη και ουσιαστικά καταργεί το 5ήμερο.

Όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, Γιώργος Χότζογλου, όλα έδειχναν να αλλάζουν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν η κλασική σύμβαση είχε γίνει υποχρεωτική για όλους στον επισιτισμό.

Ωστόσο, την Πέμπτη η εγκύκλιος που κατατέθηκε καταργεί το 5ήμερο 40 ωρών που είναι συμφωνημένο και υπογεγραμμένο και από τις δύο πλευρές, επιβάλλοντας 6ήμερο με τις ίδιες ώρες. Κάτι που σε πρώτη... ανάγνωση δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς θα γινόταν με δήλωση του εργαζόμενου στην Εργάνη.

Επειδή όμως η μαύρη και αδήλωτη εργασία βασιλεύει στον συγκεκριμένο κλάδο, όπως ανέφερε ο κ. Χότζογλου, όλοι γνωρίζουν οτι ουσιαστικά γίνεται... δώρο η 6η μέρα, επαναφέροντας το... μπάχαλο που έδειχνε να μπαίνει σε μία τάξη.

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή... Όσοι εργάζονταν σεζόν για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, τις παραπάνω από το 5ήμερο μέρες, αν ήταν τυπικός ο εργοδότης τις πληρώνονταν με την σχετική προσαύξηση. Τώρα όμως αυτό αλλάζει...

Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στο Open...