Τσίπρας για ΝΑΤΟ και Turkaegean: «Διπλωματικό βατερλό, αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα γυρίσει με τα πόδια από τη Μαδρίτη» (vid)

Newsroom
Τσίπρας για ΝΑΤΟ και Turkaegean: «Διπλωματικό βατερλό, αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα γυρίσει με τα πόδια από τη Μαδρίτη» (vid)
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλωματικό Βατερλό στο ΝΑΤΟ».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο Open και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την ακρίβεια και στις εκλογές.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τόνισε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι θα περάσει από το Κογκρέσο η πρόταση για τα F-16. Τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ υπάρχουν ενδιάμεσες εκλογές και οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ο κ. Μενέντεζ. Αυτά που είδαμε στη Σύνοδο, πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Υπήρξε συνολική στήριξη στην Τουρκία. Ήταν ένα διπλωματικό "Βατερλό" για τις ελληνικές θέσεις»

«Τα ελληνικά F-16 εκσυγχρονίστηκαν το 2017, ήταν 80 αεροσκάφη. Όλα τα άλλα που λέγονται είναι «θα». Ο κ. Μητσοτάκης πήρε εξοπλισμούς με ορίζοντα 15ετίας. Σε 18 μήνες έκλεισε συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη δεκαετία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την τουρκική αντιπολίτευση που κατηγορεί τον Ερντογάν ότι πήγε στην συνάντηση και γύρισε με «άδεια χέρια», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Για την τουρκική αντιπολίτευση ο Ερντογάν θα γύριζε με γεμάτα χέρια αν έφερνε και κάποια νησιά ελληνικά πίσω στην Τουρκία. Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο δίνετε έμφαση στην τουρκική αντιπολίτευση και παρουσιάζετε τις θέσεις της. Ωστόσο επιτρέψτε μου, να σας πω πως θεωρώ πως δεν έχει καμία αξιοπιστία η τουρκική αντιπολίτευση. Όταν ο κ. Κασουλίδης, ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου μιλάει για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε θα δεν μπορούμε να δώσουμε βάρος σε αυτό που λέει η αντιπολίτευση του Ερντογάν για το επικοινωνιακό παιχνίδι; Ή θα δώσουμε βάρος σ' αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε ότι συνέβη χθες και κάποιοι δεν τολμάμε να πούμε την αλήθεια στην Ελλάδα και βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη. Γιατί είναι ικανοποιημένη; Για τι ακριβώς είναι ικανοποιημένη; Είναι ικανοποιημένη που άρθηκε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία; Είμαστε ικανοποιημένοι που θα στηρίξουν οι δυο χώρες αυτές την ένταξη της Τουρκίας στην ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί όπου , η Ελλάδα και η Κύπρος ξεκάθαρα θα ασκήσουν βέτο;».

«Η ικανοποίησή μας, ο πήχης για την ικανοποίηση, είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε ζήτημα κυριαρχίας για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο. Είναι δυνατόν να δηλώνουμε ικανοποιημένοι που δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών;... Ο κ. Μισέλ τα ξέχασε όλα, σε σχέση με την Τουρκία, και είπε "να έχουμε ήσυχα νερά" και "βρείτε τα"», τόνισε.

«Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός θα είχα γυρίσει με τα πόδια από τη Μαδρίτη»

«Η ανησυχία μας εδράζεται σε σοβαρότατα δεδομένα. Χθες και προχθές είχαμε μια ιστορική καμπή. Είχαμε την απόλυτη στήριξη της Δύσης στην Τουρκία, παρότι εκφράζει εδώ και αρκετούς μήνες μια ακραία, αναθεωρητική ρητορική και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Χθες υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν πρωθυπουργός και συνέβαινε αυτό, και την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση του brand Turkaegean, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη... », ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Είναι ανησυχητικά αυτά τα δεδομένα. Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική για τη χώρα. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση, δεν ξέρω στα πόσα δισεκατομμύρια εξοπλιστικών προγραμμάτων θα σταματήσει. Επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε το μοναδικό πρόγραμμα το οποίο σήμερα, κι όχι σε βάθος δεκαετίας, δίνει στη χώρα υπεροχή στους αιθέρες. Παρά τις ενστάσεις στηρίξαμε την αγορά και των φρεγατών Belh@rra και των Rafale. Μακάρι να έχει η χώρα την οικονομική δυνατότητα να δαπανά περισσότερα για εξοπλιστικές δαπάνες. Είμαι ο τελευταίος που θα πει όχι στην ενίσχυση της άμυνας. Αλλά έχουμε ευθύνη, όταν μιλάμε για εξοπλισμό να μιλάμε για την άμυνα της χώρας αλλά και για τις οικονομικές δυνατότητες».

Για το θέμα των εκλογών εξέφραζε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση και σημείωσε: «Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίας είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση αξιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε το ποια κυβέρνηση θα απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η κρίση των πολιτών θα βαρύνει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η καθημερινότητα των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψήφο τους, αλλά εγώ εστιάζω στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επουλωθεί το τραύμα των πολιτών» και προσέθεσε: «Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39% στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Έχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα».

Στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών είπε ότι θεωρεί «ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές τον Σεπτέμβρη και γι αυτό του ζήτησα να ορίσει την ημερομηνία και ταυτόχρονα να κάνει τις θεσμικές κινήσεις και να ορίζει υπουργό Εσωτερικών». Προσέθεσε ότι «το πιο κρίσιμο είναι να υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 15% κάλυψη στα ΜΜΕ και η ΝΔ έχει 75%. Είναι αυτό δημοκρατία; Εμείς λέμε να πάμε σε εκλογές με όρους ισοτιμίας».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έστησε ειδικά δικαστήρια παραπέμποντας τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα τελειώσει το πάρτι και όποιος μετέχει στο πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος», υπογράμμισε.