Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη των αθλητών;

Newsroom
Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη των αθλητών;
Η «κήλη των αθλητών» συνιστά μια ιδιαίτερη κλινική οντότητα, κατά την οποία ο ασθενής βιώνει συνεχή πόνο στη βουβωνική περιοχή, χωρίς όμως η κλινική εξέταση να συνοδεύεται από την ανεύρεση κήλης.

Η «κήλη των αθλητών» πρόκειται για μια πάθηση που αφορά πρωτίστως τους επαγγελματίες αθλητές, η οποία λόγω της έντονης συμπτωματολογίας της μπορεί να τους οδηγήσει σε προσωρινή αποχή από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Οι αθλητές θα πρέπει έγκαιρα να απευθυνθούν στον ειδικό για άμεση διερεύνηση της συμπτωματολογίας τους, ώστε ο θεράπων ιατρός να τους συστήσει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο. Πότε όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά η «κήλη των αθλητών» και με ποια μέθοδο; Συναντήσαμε τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Βασίλη Χαραλαμπάκη MD, PhD, FRCS, ο οποίος μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές σχετικά με την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της «κήλης των αθλητών».

Τι είναι η «κήλη των αθλητών»; Όπως μαρτυρά η ονομασία της αφορά πρωτίστως ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό;

Η «κήλη των αθλητών» αποτελεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική περιοχή (δεξιά ή αριστερά, χαμηλά στην κοιλιά), χωρίς να ανευρίσκεται όμως αληθής κήλη στην κλινική εξέταση. Πράγματι, αφορά συχνότερα αθλητές ή άτομα που αθλούνται πιο έντονα, ειδικά σε αθλήματα που απαιτούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης (πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις). Παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν και πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης των αθλητών;

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στη βουβωνική περιοχή, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στη μια πλευρά μόνο. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, καθώς και με τις στροφικές κινήσεις. Τα συμπτώματα αφορούν συνήθως άτομα που αθλούνται έντονα. Κλινικά, δεν ανευρίσκεται προβολή βουβωνοκήλης ή άλλη εμφανής μυϊκή κάκωση. Τα συμπτώματα τείνουν να υποτροπιάζουν μετά το πέρας της περιόδου ανάπαυσης.

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών γίνεται κατά βάση με την κλινική εξέταση. Συνήθως όμως, προ του χειρουργείου γίνεται απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία, προκειμένου αναδειχθούν ευρήματα στην κατάφυση των μυών της περιοχής και να αποκλειστούν άλλες κακώσεις (πχ κάκωση προσαγωγών).

....

Ποια είναι η θεραπεία για την κήλη των αθλητών;

Η αρχική προσέγγιση περιλαμβάνει ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Σε μη επαγγελματίες αθλητές αυτό μπορεί να είναι αρκετό, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή όταν τα μακροχρόνια προγράμματα φυσιοθεραπείας δεν είναι αποδεκτή λύση και απαιτείται η ταχεία επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα (π.χ. επαγγελματίες αθλητές), τότε η χειρουργική αποκατάσταση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το 90% των ασθενών που θα χειρουργηθούν, θα επιστρέψουν στην ενεργό δράση εντός τριμήνου, σε αντίθεση με μόνο το 30% όσων επιλέξουν την ανάπαυση και τη φυσιοθεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε την κήλη των αθλητών με λαπαροσκοπική επέμβαση; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης των αθλητών;

Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ανοικτή ή λαπαροσκοπική προσέγγιση. Και οι δυο μέθοδοι είναι εξαιρετικά ασφαλείς και έχουν καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προτίμηση για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση, καθώς ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και η περίοδος αποκατάστασης ταχύτερη. Επίσης η λαπαροσκοπική μέθοδος μέσω των ίδιων μικρών τομών επιτρέπει την επισκόπηση και της άλλης πλευράς προς αποκλεισμό ύπαρξης κήλης που δεν έχει γίνει αντιληπτή. Η εξοικείωση και εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι καθοριστικές παράμετροι για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Ο Βασίλειος Χαραλαμπάκης είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) καθώς και τη Χειρουργική μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δραστηριοποιήθηκε 8 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (2 έτη) και εν συνεχεία υπηρέτησε με βαθμό Διευθυντή (Consultant) για 6 έτη σε μεγάλα κέντρα.

Επαναπατρίστηκε το 2021 και συνεργάζεται αποκλειστικά με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε Μαρούσι και Ψυχικό.

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://vc-surgery.com/ ή καλέστε στο 210 686 2062 ή 6947828048

Ακολουθήστε τον κ. Χαραλαμπάκη στα Social Media: Facebook & YouTube