Η στιγμή που ο χιμπατζής το «σκάει» από το Αττικό Πάρκο, λίγο πριν τον θανατώσουν (vid)

Newsroom
Η στιγμή που ο χιμπατζής το «σκάει» από το Αττικό Πάρκο, λίγο πριν τον θανατώσουν (vid)
Κυκλοφόρησε βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που ο χιμπατζής το «σκάει» από το Αττικό Πάρκο.

Τη στιγμή της απόδρασης του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποτυπώνει ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media. Είναι λίγο πριν οι υπεύθυνοι του πάρκου θανατώσουν το ζώο, μια ενέργεια που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Από τη μεριά του, ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, απαντώντας στις αντιδράσεις είπε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη θανάτωση. Μιλώντας στον ALPHA, είπε πως ένα ζώο όταν έχει ανεβασμένη αδρεναλίνη, δεν το «πιάνουν» τα ηρεμιστικά. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η αρχική ανάρτηση του πάρκου έλεγε πως το πιάνουν, αλλά θα χρειαστούν ίσως και 20 λεπτά.

Συγκεκριμένα ο Λεσουέρ είπε: «Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου».

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με stories στο Instagram ανέφερε σχετικά για το δυσάρεστο αυτό περιστατικό: «Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».