Οι ερωτήσεις-«παγίδα» σε μια συνέντευξη για δουλειά και γιατί πολλές φορές προσλαμβάνεται κάποιος με λιγότερα προσόντα (vid)

Newsroom
Οι ερωτήσεις-«παγίδα» σε μια συνέντευξη για δουλειά και γιατί πολλές φορές προσλαμβάνεται κάποιος με λιγότερα προσόντα (vid)
Ειδικός εξηγεί γιατί ενώ έχετε όλα τα προσόντα για τη δουλειά των ονείρων σας, τελικά προσλαμβάνεται άλλος. Οι ερωτήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την τελική απόφαση.

Μια υπεύθυνη προσλήψεων αποκάλυψε γιατί ενώ κάποιος έχει όλα τα προσόντα για την δουλειά των ονείρων του, τελικά προσλαμβάνεται άλλος. Η Runa Jiang με ένα βίντεο στο TikTok ανέλυσε τους λόγους που συμβαίνει αυτό και τελικά οι εταιρείες προσλαμβάνουν άτομα με λιγότερα προσόντα.

Στο βίντεό της με λεζάντα, «τι συμβαίνει πραγματικά στις συνεντεύξεις για δουλειά: Μέρος 1», είπε ότι «όλα είναι θέμα ψυχολογίας».

Ο ρόλος του υπεύθυνου προσλήψεων

«Οι διευθυντές προσλήψεων δεν αμείβονται περισσότερο επειδή επέλεξαν έναν υποψήφιο με πολλά προσόντα και ικανότητες, αντίθετα τιμωρούνται αν ο υποψήφιος ή οι υποψήφιοι παραιτηθούν γρήγορα ή δεν ακολουθούν τις οδηγίες και τους κανόνες της εταιρείας».

Σημείωσε ότι οι υποψήφιοι που συνήθως το κάνουν αυτό «είναι οι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί όσον αφορά την εμπειρία και την ευφυΐα».

«Λοιπόν, αν δεν θέλουν να προσλάβουν τους καλύτερους υποψηφίους εκεί έξω, ποιους θέλουν να προσλάβουν; Άτομα με το λιγότερο ρίσκο», είπε η Jiang.

«Και στην ουσία αυτό είναι οι ερωτήσεις συνέντευξης. Για να μετρήσουν οι υπεύθυνοι τον κίνδυνο αυτό», συμπλήρωσε.

@rulewithruna What interviews are really about: Part 1 📌🥂 #careertips #interviewtip #careertiktok #careeradvice #careercoach #jobtips #interviewquestions #careertok #interview #jobtok #interviewtok ♬ original sound - Runa | Career & Smallbiz Tips

Οι ερωτήσεις - «παγίδα»

Ερωτήσεις όπως «Γιατί έφυγες από την εταιρεία σου», τους βοηθά να μετρήσουν τον κίνδυνο να φύγεις ξανά, όπως εξήγησε. Και μια άλλη ερώτηση όπως «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου» είναι για να διαπιστώσουν πόσο πιθανό είναι να τα «θαλασσώσεις».

«Όλα είναι θέμα ψυχολογίας»

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της δικής της ανάρτησης, η Jiang ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν μάνατζερ προσλήψεων που «είναι δίκαιοι και επιλέγουν τους καλύτερους υποψήφιους για κάθε πόστο».

Τα σχόλια στην ανάρτησή της ήταν πολλά και μάλιστα αρκετοί συνάδελφοί της (διευθυντές προσλήψεων), συμφώνησαν μαζί της.

«Ως διευθυντής προσλήψεων, μπορώ να επιβεβαιώσω - η προσωπικότητα είναι επίσης μεγάλο προσόν», ανέφερε κάποιος στα σχόλια.

Ένας τρίτος έγραψε: «Σωστό ως ένα σημείο, αλλά οι πιο έξυπνοι εργαζόμενοι ξέρουν πώς να αξιοποιούν τις επιχειρηματικές διαδικασίες προς όφελός τους».

Κάποιος άλλος ανέφερε: «Έχω μια συνέντευξη με τη Microsoft την επόμενη εβδομάδα. Θα τους πω ότι η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι ότι δεν ξέρω πώς να τα παρατήσω»

Σε ένα βίντεο με τίτλο «Μέρος 2», η Jiang είπε ότι οι νεοσύστατες εταιρείες προσλαμβάνουν τους καλύτερους υποψηφίους.