Άδωνις για καύσιμα: «Κρυμμένα λεφτά δεν υπάρχουν, η Ελλάδα έκανε την μεγαλύτερη παρέμβαση» (vid)

Newsroom
 Άδωνις για καύσιμα: «Κρυμμένα λεφτά δεν υπάρχουν, η Ελλάδα έκανε την μεγαλύτερη παρέμβαση» (vid)
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί όσο δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την εκτίμησή του ότι το πρόβλημα της μεγάλης ακρίβειας σε αγαθά και καύσιμα θα παραμείνει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την μεγαλύτερη παρέμβαση εντός της ΕΕ σε ότι αφορά την ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.

«Όσο ο πόλεμος διαρκεί και οι κυρώσεις των ευρωπαϊκών κρατών σκληραίνουν την στάση τους εναντίον της Ρωσίας, αφαιρείται ρώσικο πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά. Άρα έχεις μικρότερη προσφορά ενώ η ζήτηση μπορεί να είναι και υψηλότερη καθώς έχεις και λιγότερο φυσικό αέριο διαθέσιμο. Αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Όσο έχουμε πόλεμο, ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια αλλά εγώ θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής. Άπειρα περιθώρια, με τον τρόπο που νομίζουν κάποιοι, δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Κατά συνέπεια η ιδέα ότι υπάρχουν κάπου κρυμμένα λεφτά τα οποία το κράτος μπορεί να ξοδεύει ασταμάτητα και αλόγιστα δεν είναι πραγματική», τόνισε σχετικά με την δυνατότητα περισσότερων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ακρίβεια σε ενέργεια και καύσιμα.

Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε την μεγαλύτερη παρέμβαση εντός ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών από την μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος. «Προχθές από την επίσημη ανακοίνωση του κυρίου Μπρίγκελ προέκυψε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε τα περισσότερα χρήματα για το ρεύμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη δημοσιονομική δαπάνη. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που αδιαφορούμε για τους πολίτες», ανέφερε.

Τέλος όμως δεν άφησε και μεγάλο περιθώριο για επιπλέον μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση τις τιμής των καυσίμων. «Παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων, με την έννοια της οριζόντιας μείωσης του φόρου όπως την έχει προτείνει η αντιπολίτευση, νομίζω ότι έχει επαρκώς εξηγηθεί ότι δεν μπορεί να γίνει. Έχει υπολογιστεί στα 3,6 δισ. ευρώ και πολύ απλά ο προϋπολογισμός μας δεν τα έχει», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.