Η μάχη των μαχών: Μαγκούστα εναντίον κόμπρας (vid)

Newsroom
Η μάχη των μαχών: Μαγκούστα εναντίον κόμπρας (vid)
Κι όμως, δεν πρόκειται για χαριτωμένο σκιουράκι, αλλά για ένα ζώο που έχει την κόμπρα για... πρωινό!

Όποιος δει μια μαγκούστα, θα την χαρακτηρίσει ένα χαριτωμένο ζώο που μοιάζει με «σκιουράκι». Δεν είναι όμως τόσο «αθώο» και αδύναμο.

Λίγοι γνωρίζουν, πως η μαγκούστα μπορεί να αναμετρηθεί με μια κόμπρα και μάλιστα να κερδίσει.

Συγκεκριμένα, είναι σκληρή η μάχη, καθώς όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, το φίδι γίνεται το... πιάτο της ημέρας για την μαγκούστα.

Και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε φίδι, αλλά για κόμπρα, την οποία η μαγκούστα καταβροχθίζει σε 15 μόλις λεπτά!

Τι είναι η μαγκούστα

Οι μαγκούστες ή Ερπηστίδες (Herpestidae) είναι οικογένεια μικρών θηλαστικών σαρκοφάγων ζώων της υποτάξης των Αιλουρόμορφων. Υπάρχουν τριάντα οκτώ είδη μαγκούστας.

Πού και πώς ζουν

Μαγκούστες υπάρχουν στην Ασία, Αφρική, Καραϊβική και Νότια Ευρώπη. Ζουν 12 περίπου χρόνια ανά ζεύγη, και κυνηγούν κατά ομάδες. Έχουν οξύτατη όσφρηση και ακοή, καθώς και την ικανότητα να κάνουν άλματα και να σκαρφαλώνουν σε δέντρα. Μπορούν να εξημερωθούν.
Μερικά είδη μπορούν, χάρη στην πονηριά και την ταχύτητά τους, να νικήσουν και να σκοτώσουν γρήγορα φίδια όπως οι κόμπρες.

Πώς είναι

Η μαγκούστα έχει μήκος 50-60 εκατοστά χωρίς όμως την ουρά της, η οποία είναι μακριά και φουντωτή και μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Το σώμα της είναι λεπτό και καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα που μπορεί να είναι από γκρίζο ως καστανοκόκκινο, και συχνά παρουσιάζει καφετιές κηλίδες.

Σε μερικά είδη το τρίχωμα σηκώνεται όταν τσακώνονται κι έτσι το ζώο φαίνεται πιο μεγάλο. Τα πόδια της είναι κοντά, με πέντε δάχτυλα που διαθέτουν κυρτά νύχια και είναι έτσι κατάλληλα για σκάψιμο. Γύρω από τα μεγάλα μάτια της υπάρχει λεπτή λωρίδα άτριχου δέρματος.

Με τι τρέφεται

Η μαγκούστα τρέφεται κυρίως με έντομα, σκουλήκια, σαύρες, φίδια και άλλα μικρά ζώα, αλλά και με πτώματα ζώων, φρούτα και αυγά. Για να φάει αυγά τα πετάει με τα πίσω πόδια της σε βράχους, ώστε να σπάσουν.