Οι μωβ μέδουσες θα εμφανιστούν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες (vid)

Newsroom
Οι μωβ μέδουσες θα εμφανιστούν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες (vid)
Με τον φόβο του τσιμπήματος της μωβ μέδουσας έχουν έρθει αντιμέτωποι εφέτος Έλληνες αλλά και τουρίστες.

Η εμφάνιση του τοξικού θαλάσσιου πλάσματος στις ελληνικές παραλίες προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς όπως λένε οι ειδικοί, παρά το μωβ χρώμα τους, είναι δύσκολο να γίνουν άμεσα αντιληπτές από τους λουόμενους.

«Πολλές φορές τα νημάτιά τους επειδή είναι διάφανα δεν μπορεί να τις εντοπίσει ο κολυμβητής και για αυτόν τον λόγο έχουμε την επαφή στο σώμα και προκαλεί πόνο» σημείωσε στο MEGA ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων βιοεπιστημών Δρόσος Κουτσούμπας.

Αν και μικρή σε μέγεθος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πλοκάμια της, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα. «Είναι σαν διαφανής ομπρέλα με τα πλοκάμια τους που έχουν κνιδοκύτταρα με κνιδώδες υγρό το οποίο το έχουν προκειμένου να συλλάβουν τη λεία τους» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία, μέχρι και δύσπνοια.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες. Αν υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία είναι πιο έντονα και μας ανησυχήσουν παραπάνω όπως ραγδαία πτώση αρτηριακής πίεσης, βράγχος φωνής ακόμη και πτώση του επιπέδου συνείδησης τότε θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πού κινείται ο «αόρατος» εχθρός

Μεγάλη έξαρση του φαινομένου υπάρχει σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές στον Αργοσαρωνικό, στη Λέσβο, στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, στη βόρεια Ελλάδα στο βόρειο Αιγαίο αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

«Οι μέδουσες θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι οργανισμοί πελαγικοί που μετακινούνται με τα ρεύματα. Τα ρεύματα τις μεταφέρουν είτε σε παράχθιες περιοχές, είτε σε ημίκλειστους κόλπους».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέτοια εποχή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην υπεραλίευση των θηρευτών. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι όταν επισκεφτούμε την παραλία, να έχουμε πάντα μαζί μας ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.