Πιλότοι αποκοιμήθηκαν σε πτήση Νέα Υόρκη-Ρώμη και σήμανε συναγερμός για αεροπειρατεία

Newsroom
Πιλότοι αποκοιμήθηκαν σε πτήση Νέα Υόρκη-Ρώμη και σήμανε συναγερμός για αεροπειρατεία
Αν δεν είχε σημάνει συναγερμός στις Αρχές, κανείς δεν θα είχε καταλάβει ότι οι πιλότοι αποκοιμήθηκαν.

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε πτήση η οποία ξεκίνησε από Νέα Υόρκη με προορισμό την Ρώμη. Συγκεκριμένα, οι πιλότοι είπαν να... πάρουν έναν υπνάκο και σήμανε συναγερμός για αεροπειρατεία.

Και οι δύο πιλότοι της πτήσης AZ609 της ΙΤΑ που εκτελούσε την πτήση στις 30 Απριλίου είχαν αποκοιμηθεί στο πιλοτήριο του Airbus 330.

Τι συνέβη

O συγκυβερνήτης ξεκουραζόταν, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διαδικασίας. Σ' αυτή την περίπτωση ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι υποχρεωμένος να είναι ξύπνιος και διαθέσιμος. Ωστόσο όπως φάνηκε, αυτό δεν συνέβη εκείνη την ημέρα.

Το συμβάν προκάλεσε συναγερμό για ενδεχόμενο τρομοκρατίας. Οι Αρχές της Γαλλίας τους Ιταλούς συναδέλφους τους ότι μια περίπτωση αεροπειρατείας ίσως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, αν δεν είχε συμβεί αυτό, δηλαδή να ειδοοποιήσουν οι Αρχές, μάλλον κανείς δεν θα είχε καταλάβει ότι οι πιλότοι κοιμήθηκαν.

Απολύθηκε ο πιλότος

Ο πιλότος επικαλέστηκε προβλήματα στο σύστημα επικοινωνίας, ωστόσο η εταιρεία αποκάλυψε ότι η συμπεριφορά του «δεν ήταν σύμφωνη με τη διαδικασία» τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και μετά την προσγείωση και ο πιλότος απολύθηκε.

Η ασφάλεια των επιβατών δεν διακυβεύτηκε ποτέ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Νταβίντ Ντ΄Αμίκο.