«Θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία «βλέπει» ανώτατη διπλωματική πηγή: «Εξαρτάται από τους γείτονες» (vid)

Newsroom
«Θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία «βλέπει» ανώτατη διπλωματική πηγή: «Εξαρτάται από τους γείτονες» (vid)
Παραλήρημα κατά της Ελλάδας επιφύλασσε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίαζε επί 4,5 ώρες.

«Βαρύ» είναι το κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς οι «γείτονες» κλιμακώνουν την ένταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η δημοσιογράφος του Star στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, από το Υπουργείο Εξωτερικών: «ανώτατη διπλωματική πηγή με την οποία συνομιλήσαμε σχολίασε ότι "έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι". Ίσως όχι τόσο δύσκολο όσο το καλοκαίρι του 2020 που φτάσαμε κοντά σε "θερμό" επεισόδιο, αλλά έρχεται ένα κρίσιμο καλοκαίρι, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: ¨"Εξαρτάται από τους γείτονες. Άλλωστε, δεν είμαστε εμείς οι ταραξίες της Ανατολικής Μεσογείου"».

Η απάντηση στη Ρωσία και στη Μαρία Ζαχάροβα

Όσον αφορά το άλλο «μέτωπο», αυτό με τη Ρωσία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τον παραλληλισμό του Μεσολογγίου με την Μαριούπολη, πήρε ξεκάθαρη απάντηση.

«Οι δηλώσεις της, δυστυχώς, αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις. Όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη» σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες»

Ωστόσο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, που συνεδρίασε σήμερα (26/5) στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο.

«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέα επιχείρηση στη Συρία

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα τις επιχειρήσεις αυτές, με στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως λέει η Τουρκία, των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.