Οι θερμίδες που έχει κάθε πότο και πόσο επιτρέπεται να πίνουμε σε καθημερινή βάση

Newsroom
Οι θερμίδες που έχει κάθε πότο και πόσο επιτρέπεται να πίνουμε σε καθημερινή βάση
Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, τώρα που ανοίγει ο καιρός και όλοι θέλουμε να πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω.

Στο αλκοόλ, όπως και στα περισσότερα πράγματα στην ζωή, πρέπει να έχουμε μέτρο... Αν δεν μπορούμε να τα... αποφύγουμε, να τα απολαμβάνουμε με σύνεση, έτσι ώστε να μην μας δημιουργούν προβλήματα, ούτε στην υγεία μας, ούτε στην καθημερινότητά μας.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών και την διάθεση όλων να... ανοίγει για ένα ποτηράκι παραπάνω, καλό θα ήταν να μάθουμε κάποια πράγματα για το ποτό που συνηθίζουμε να πίνουμε. Ο διατροφολόγος Ιωάννης Καρδασάκης μας εξηγεί τα βασικά, προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεως όταν ανέβουμε στην ζυγαριά...

Μπύρες

Πως υπολογίζουμε τις θερμίδες

1ο Βήμα
Υπολογίζουμε τα γραμμάρια αλκοόλης που περιέχει ένα ποτό, ως εξής:
γραμμ. αλκοόλης = η επί τοις % περιεκτικότητα σε αλκοόλ * 0,794 * όγκο ποτού σε ml.
Π.χ.
100 ml ουϊσκυ με 40 % περιεκτικότητα σε αλκοόλη, περιέχει : 0,4 * 0,794 * 100 = 31,76 gr αλκοόλης.

2ο Βήμα
Για να βρούμε πόσες θερμίδες πήραμε από το ποτό μας, πολλαπλασιάζουμε τα γρ αλκοόλης επί 7,1 π.χ. για το παραπάνω παράδειγμα έχουμε : 31,76 * 7,1 = 225 kcal.
Άρα ,από 100 ml ουίσκυ ( 2 μερίδες περίπου) παίρνουμε 225 kcal.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα ποτά ποικίλουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Τα αποσταγμένα ποτά (ουίσκυ, τζίν, βότκα, μπράντυ κ.λ.π.) έχουν υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης και καθόλου υδατάνθρακες. Οι μπύρες ποικίλουν σε ποσοστά αλκοόλης. Υπάρχουν μπύρες χωρίς αλκοόλ, ανοιχτόχρωμες με ποσοστά αλκοόλ 3 – 4 %, σκουρόχρωμες με ποσοστά 6 – 7 %. Μια συνηθισμένη μερίδα μπύρας 300 – 360 ml, περιέχει περίπου 15 – 20 γρ αλκοόλης, 13 – 15 γρ. υδατάνθρακες, ίχνη πρωτεϊνών και δίνει περίπου 150 θερμίδες. Τα κρασιά, ξηρά ή γλυκά, ποικίλουν σε περιεκτικότητα αλκοόλης, με μέση περιεκτικότητα 11 – 12 %. Μια συνηθισμένη μερίδα 100 – 120 ml ξηρού κρασιού περιέχει 12 – 14 γρ αλκοόλης και ίχνη υδατανθράκων. Τα γλυκά κρασιά περιέχουν υψηλότερο ποσοστό σακχάρων, που μπορεί να φτάνει και το 15 %. Στα λικέρς το ποσοστό των υδατανθράκων είναι υψηλό και φτάνει έως και 50 % ενώ η συγκέντρωση της αλκοόλης κυμαίνεται στο 20 – 55%.

Ουίσκι

Η αντικατάσταση του αλκοόλ

Ένα αλκοολούχο ποτό που μπορεί να αντικατασταθεί με:

  • 1 μπουκάλι μπύρα ( 360 ml ) 150 θερμίδων → 2 κ . γλυκού λάδι + 2 φέτες ψωμί
  • 1 ποτήρι ξηρό κρασί ( 120 ml, μαλλον όσο πίνουμε συνήθως ) 80 θερμίδων → 2 κ . γλυκού λάδι
  • 1 ποτήρι ουϊσκυ ( 45 ml, 2 δάχτυλα ) 100 θερμίδων → 2 κ . γλυκού λάδι
  • 1 ποτήρι κονιάκ ( 45 ml ) 75 θερμίδων → 1,5 κ . γλυκού λάδι
  • 1 ποτήρι γλυκό κρασί ( 120 ml ) 105 θερμίδων → 2 κ . γλυκού λάδι + ½ φέτα ψωμί

Πάντως όπως διαπιστώνετε 1 ποτήρι μπύρα δίνει τις λιγότερες θερμίδες από 1 ποτήρι κρασί, απλά το κρασί υποτίθεται ότι το πίνουμε σε μικρότερο ποτήρι, άρα μικρότερο όγκο, λιγότερες θερμίδες ...

Η ιδιαιτέρως συχνή πόση αλκοόλ (πέρα από το κόκκινο κρασάκι) δεν ωφελεί, θα έλεγα μάλιστα ότι μας καταστρέφει σωματικά. Έτσι εάν πίνετε λίγο και όχι πολύ συχνά, οι κίνδυνοι για την υγεία σας είναι πολύ μικροί, ενώ όσο η συχνότητα και η ποσότητα αυξάνονται, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε την ποσότητα του αλκοόλ που περιέχει το ποτό σας και πως να το συγκρίνετε με τα διάφορα ποτά. Οι διεθνείς συστάσεις για άνδρες είναι να καταναλώνουμε όχι πάνω από 4 μερίδες αλκοόλ /ημέρα οι άντρες και 2 μερίδες αλκοόλ /ημέρα οι γυναίκες.

Μία μερίδα είναι:

  • ή 1 μικρό ποτήρι μπύρα ( 120 ml )
  • ή ½ μεγάλο ποτήρι μπύρα
  • ή 1 ποτήρι ουίσκι ή άλλο ποτό της ίδιας κατηγορίας (45 ml)
  • ή 1 ποτήρι κρασί (60 ml)
  • ή 1 ποτήρι λικέρ
  • ή 1 ούζο (40 ml)

Αυτά με τον συνηθισμένο τρόπο σερβιρίσματος, παρέχουν περίπου την ίδια περίπου ποσότητα σε γρ αλκοόλ.

Barman

Oι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ είναι:

  1. αφυδάτωση
  2. στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα , αιμοραγίες , έλκη)
  3. υψηλή πίεση
  4. έλλειψη βιταμινών
  5. σεξουαλικές δυσκολίες
  6. εγκεφαλικές βλάβες
  7. αρρώστιες των μυών
  8. προβλήματα στο νευρικό σύστημα
  9. ηπατικές βλάβες
  10. καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου
  11. περισσότερες επιπλοκές στους διαβητικούς