Ευλογιά των πιθήκων: Το ECDC καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σχεδιάσουν πρόγραμμα εμβολιασμού, «θα προτείνει 21 μέρες καραντίνα» (vid)

Newsroom
Ευλογιά των πιθήκων: Το ECDC καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σχεδιάσουν πρόγραμμα εμβολιασμού, «θα προτείνει 21 μέρες καραντίνα» (vid)
Η άποψη του ΠΟΥ είναι πως είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προκειμένου να εμποδίσει πιθανό κύμα της ευλογιάς των πιθήκων καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες, να σχεδιάσουν πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, αναμένεται να προτείνει και την καραντίνα που έχει επιβάλλει το Βέλγιο, δηλαδή 21 ημέρες.

ΠΟΥ: «Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει», δήλωσε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπράιαντ επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να κοινωνικοποιούνται μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Μπράιαντ δήλωσε ότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, τόνισε ότι παραμένει «περιορίσιμο». Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογία των πιθήκων, πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερες έρευνες και παγκόσμια συνεργασία.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισάγει το θέμα στην «ατζέντα»

Στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων παρά τον συναγερμό το περασμένο σαββατοκύριακο, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται πως εισάγει το θέμα στην ατζέντα, σύμφωνα με το Mega.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και στη ατζέντα της θα είναι και το συγκεκριμένο θέμα.