Η συγκινητική ιστορία από τον Πόντο που αφηγήθηκε στον αέρα του Open η Αφαλίδου, «δεν μπορώ να σου δώσω τον σταυρό...» (vid)

Newsroom
Η συγκινητική ιστορία από τον Πόντο που αφηγήθηκε στον αέρα του Open η Αφαλίδου, «δεν μπορώ να σου δώσω τον σταυρό...» (vid)
Η Αθηνά Αφαλίδου μοιράστηκε μια ιστορία από τον Πόντο με την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Δημήτρη Μακαλιά να δακρύζουν.

Η Μπέτυ Μαγγίρα και ο Δημήτρης Μακαλιάς συγκινήθηκαν στον αέρα της εκπομπής του Open «Ποιος είναι πρωινιάτικα», όταν η Αθηνά Αφαλίδου διηγήθηκε μια ιστορία από τον Πόντο, με αφορμή την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

«Εμείς μεγαλώσαμε, αντί για παραμύθια, με ιστορίες. Θυμάμαι τους παππούδες μας που καθόντουσαν και μας έλεγαν ιστορίες και μάλιστα ερχόντουσαν και οι φίλοι μας. Θυμάμαι τη φίλη μου τη Φένια που μου έλεγε "πάμε να μας πουν ιστορίες από τον τόπο". Υπάρχει μια ιστορία πολύ συγκινητική», είπε η Αθηνά Αφαλίδου και στη συνέχεια την αφηγήθηκε.

Ο «χαμένος» γιος της ζούσε αλλά δεν πρόλαβε να το μάθει...

«Μετά τον ξεριζωμό, οι Έλληνες του Πόντου, οι μισοί πήγαν στη νότια Ρωσία και οι υπόλοιποι ήρθαν στην Ελλάδα. Έφτασαν στις Τζιτζιφιές, πέρασαν τα χρόνια, μια μητέρα που είχε χάσει το παιδί της εκεί, το είχε χάσει. Μεγάλωσε εκείνη, είχε γίνει πια γιαγιά, ήταν μεγάλη σε ηλικία. Μαθαίνει ότι ένα παλικάρι θα ταξιδέψει εκεί, θα κάνει αυτό το ταξίδι ζωής, θα πήγαινε εκεί. Η γιαγιά αυτή τον φώναξε και του είπε, "θα σου δώσω την ευχή μου. Θα πας εκεί...". Του έδωσε ακριβώς το σημείο που ήταν το σπίτι της, τα πάντα. "Θα βρεις τον άνθρωπο που μένει εκεί, γιατί έχω μάθει ότι δεν γκρεμίστηκε το σπίτι που έμενα. Θα του χτυπήσεις την πόρτα. Θα του πεις ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι έχω κρύψει ένα κουτί που έχει μέσα, όλα μου τα χρυσαφικά. Είναι πολύ μεγάλης αξίας. Θα του πεις ότι του τα χαρίζω όλα, θέλω μόνο να μου δώσει τον βαφτιστικό σταυρό του παιδιού μου", του είπε η γιαγιά», ανέφερε η παρουσιάστρια.

«Πράγματι πήγε εκεί ο άνθρωπος και μια μέρα πριν να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, πήγε στο σπίτι που του είπε η ηλικιωμένη γυναίκα, χτύπησε την πόρτα και του άνοιξε ένας υπηρέτης. Αυτό το σπίτι πρέπει να το είχε ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Ο υπηρέτης του είπε να πάει το βράδυ γιατί ο κύριός του γιατί τώρα έχει κόσμο μέσα. Ο άνθρωπος αυτό κατάλαβε πως εκείνος που έμενε στο σπίτι ήταν υψηλόβαθμος στον στρατό. Το ίδιο βράδυ πήγε τελικά, του χτύπησε την πόρτα, του άνοιξαν, του έδωσαν να φάει και να πιει και στην συνέχεια είπε στον ιδιοκτήτη πως "θέλω να σας ζητήσω μια χάρη. Στο τάδε μέρος μέσα στο σπίτι μου είπε μια γιαγιά, ότι έχει κρύψει τα χρυσαφικά της, σας τα χαρίζει όλα, θέλει μόνο τον βαφτιστικό σταυρό του παιδιού της που χάθηκε στον ξεριζωμό". Τότε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του απάντησε συγκινημένος: "μπορώ να σου δώσω αν θέλεις όλα τα χρυσαφικά, επειδή το έχω βρει το κουτί, αλλά τον βαφτιστικό σταυρό δεν μπορώ να στον δώσω, επειδή είναι δικός μου!". Σήκωσε την μπλούζα του και του έδειξε τον βαφτιστικό σταυρό του. Όταν ο άνθρωπος γύρισε για να το πει αυτό στην γυναίκα, ότι το παιδί της ζει, η μάνα του είχε φύγει από την ζωή», είπε η Αθηνά Αφαλίδου.