Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η τρομοκρατική επίθεση του ISIS στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η τρομοκρατική επίθεση του ISIS στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε
Τραγικές μνήμες ξυπνά η 22η Μαΐου, καθώς το 2017 το ισλαμικό κράτος επιτέθηκε στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Στις 22 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο «Μάντσεστερ Αρένα», μετά από μια συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Ο δράστης, που πιστεύεται ότι είναι ο 22χρονος Βρετανός λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι (Salman Abedi), πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό γεμάτο με κομμάτια μετάλλων, στο φουαγέ της Αρένας, καθώς οι θεατές έφευγαν από την αρένα.

Η έκρηξη, που συνέβη στις 22:33 τοπική ώρα, σκότωσε 22 ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Αμπέντι, και τραυμάτισε άλλους 116. Οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ήταν τρομοκρατική επίθεση «μοναχικού λύκου» ή αν ο βομβιστής ήταν μέρος ενός τρομοκρατικού πυρήνα.

Η επίθεση έγινε μετά από μια συναυλία της Αριάνα Γκράντε, που ήταν μέρος της περιοδείας της για το Dangerous Woman Tour 2017. Τα εισιτήρια της συναυλίας είχαν εξαντληθεί, και είναι πιθανό να παρακολουθούσαν 21.000 άτομα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν στο φουαγιέ κατά τη στιγμή της έκρηξης προκειμένου να αγοράσουν αναμνηστικά της συναυλίας.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ κατέγραψε το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005 και η πρώτη στο Μάντσεστερ μετά τον βομβαρδισμό του Μάντσεστερ το 1996 από τον IRA.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Μαΐου

334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.

1762: Ολοκληρώνεται επίσημα η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη και εγκαινιάζεται από τον Πάπα Κλήμη ΙΓ΄.

1885: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ

1906: Οι αδελφοί Ράιτ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την «ιπτάμενη μηχανή» τους.

1950: Γεννήθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος έλληνας πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς.

1995: Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

1960 - Σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας μεγέθους ροπής, γνωστός ως Μεγάλος Σεισμός της Χιλής, πλήττει τη νότια Χιλή. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

2017: Βομβιστική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.