«Πικρός» ο καφές λόγω των ανατιμήσεων: «Δεν αποκλείεται να δούμε και νέες αυξήσεις» (vid)

Newsroom
«Πικρός» ο καφές λόγω των ανατιμήσεων: «Δεν αποκλείεται να δούμε και νέες αυξήσεις» (vid)
Δεν αποκλείεται να έχει και νέες ανατιμήσεις στον καφέ, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους καταστηματάρχες.

«Πικρός» είναι πλέον ο καφές, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα. «Σιγά, σιγά μας βλέπω να αναγκαζόμαστε να τον κόψουμε και τον καφέ», λέει ένας πολίτης στην κάμερα του Star.

Αναλυτικά οι τιμές στους take away καφέδες:

  • Ο μονός ελληνικός καφές έχει «σκαρφαλώσει» από το 1,40 στο 1,60
  • Ο freddo espresso από 1,70 στα 2,00 ευρώ
  • Ο freddo capuccino από 1,90 στα 2,20 ευρώ

«Ένα κατάστημα το οποίο κάνει κατανάλωση στα 10 κιλά καφέ την ημέρα, αν υποθέσουμε ότι είναι 2,00 ευρώ με τις σημερινές ανατιμήσεις, είναι γύρω στα 600 ευρώ ο μήνας παραπάνω, μόνο για αγορά καφέ», τονίζει ο κ. Λεμάνης, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης εστιατόρων Πειραιά, σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star.

Προβληματισμός επικρατεί στους καταστηματάρχες, αφού βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια και αναρωτιούνται πού θα φτάσει η κατάσταση αν αυξηθεί κι άλλο η τιμή του καφέ.

Ωστόσο, έχουν αυξηθεί τα ντελίβερι, με τους διανομείς να... τρέχουν και να μην φτάνουν, όμως, όπως λένε, έχουν μειωθεί τα φιλοδωρήματα.

«Αν ο καφές έχει 1,90 τότε άντε να αφήσουν τα 0,10 και πολλές φορές ούτε αυτά», λέει ένας διανομέας.

Από την μια η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, από την άλλη τα μεταφορικά κόστη από τις χώρες παραγωγής όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, ακόμα και ο καφές κοντεύει να γίνει... είδος πολυτελείας.

«Πριν από ένα χρόνο και κάτι πληρώναμε από 1500 έως 2000 δολάρια το κοντέινερ. Αυτή τη στιγμή από τη χώρα προέλευσης και το λιμάνι προέλευσης, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10.000 δολάρια», ανέφερε ο κ. Τάσος Παγκόγλου, ο γραμματέας της ελληνικής ένωσης καφέ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένονται και νέες αυξήσεις στον καφέ.