Η πιο… απλή απόδραση από τον Κορυδαλλό: Πήδηξε τον φράχτη και παρίστανε τον Σιδέρη του Ολυμπιακού

Newsroom
Η πιο… απλή απόδραση από τον Κορυδαλλό: Πήδηξε τον φράχτη και παρίστανε τον Σιδέρη του Ολυμπιακού
Σαν σήμερα το 1974, o Θόδωρος Βενάρδος, γνωστός ως ο «ληστής με τις γλαδιόλες» απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού, απλά… πηδώντας το συρματόπλεγμα.

Απόγευμα της 24ης Απριλίου του 1974 και στις φυλακές Κορυδαλλού οι κρατούμενοι παίζουν ποδόσφαιρο, όταν μετά από ένα σουτ, η μπάλα έφυγε εκτός φυλακών. Οι κρατούμενοι ζητάνε από τον φύλακα να βγει και να τους φέρει την μπάλα, κάτι που εκείνος- μην βλέποντας κάποιον κίνδυνο και λόγο να μην το κάνει- πηγαίνει να τους τη φέρει.

Τότε ήταν που ο Θεόδωρος Βενάρδος, γνωστός ως ο «ληστής με τις γλαδιόλες» όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», κατά τρόπον «αιλουροειδή εσκαρφάλωσεν εις το συρματόπλεγμα, ανέβηκε εις την κορυφήν και επήδησεν εις το έδαφος», όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες.

Η πιο απλή απόδραση από τον Κορυδαλλό μόλις είχε σημειωθεί. Ούτε τούνελ, ούτε ελικόπτερα, ούτε ντυμένοι αστυνομικοί και κρυμμένοι στην μπουγάδα. Οι συγκρατούμενοί του τον παρακολουθούσαν και χειροκροτούσαν την προσπάθειά του φωνάζοντας «μπράβο Βενάρδο».

2

Ο φρουρός πήρε είδηση αμέσως τον Βενάρδο και έτρεξε να τον σταματήσει, αλλά ο ληστής του έριξε κλωτσιά στο πρόσωπο. Ο απέναντι φρουρός, στα 70 μέτρα απόσταση δεν είχε αντιδράσει, αλλά χτύπησε τον συναγερμό σημαίνοντας γενικότερη κινητοποίηση.

Όσο για το τι προέβλεπε μετά το σχέδιό του; Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν πως μπήκε σε ένα λεωφορείο, κατέβηκε στο τέρμα του Κορυδαλλού και μετά ανέβηκε στο βουνό, ενώ άλλοι υπαγόρευαν πως επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε ή περνούσε εκείνη τη στιγμή έξω από την φυλακή. Άλλοι έλεγαν ότι απομακρύνθηκε τρέχοντας, αφού πρώτα απέτυχε να θέσει σε κίνηση ένα μοτοποδήλατο που βρισκόταν σταματημένο έξω από το σημείο της απόδρασης.

Ο Βενάρδος, που επικηρύχθηκε για 300.000 δραχμές τελικά κατάφερε και έφυγε για την Αμερική με ένα νορβηγικό σκάφος από την Ελευσίνα. Για ένα μήνα μάλιστα κυκλοφορούσε με την ταυτότητα και το όνομα του Νίκου Σιδέρη, του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Είχε πράγματι την ταυτότητα του Σιδέρη, καθώς είχε κλέψει το αυτοκίνητό του.

2

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης των Η.Π.Α. κατάλαβε όμως πως κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα και τον απέλασε, καθώς δεν διέθετε ούτε ταξιδιωτικά έγγραφα ούτε βίζα. Το λάθος ήταν πως, από τη στιγμή που δεν γνώριζαν ότι ήταν επικηρυγμένος ληστής και δραπέτης, στο αεροπλάνο της Ολυμπιακός μπήκε χωρίς χειροπέδες.

Στο αεροδρόμιο όμως του Ελληνικού, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές των συνέλαβαν στις 13 Ιουνίου 1974. Το πως ακριβώς τον κατάλαβαν δεν έχει γίνει γνωστό. Ο Νίκος Σιδέρης είχε υποστηρίξει στη Μηχανή του Χρόνου πως μια γυναίκα στο αεροδρόμιο, που ήταν γνωστή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή ανέφερε την πλαστοπροσωπία και έτσι ο Βενάρδος συνελήφθη.

2

Στις 25 Ιουλίου 1975 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για ληστείες τραπεζών και λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του, μεταφέρθηκε σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας: «Δεν το αντέχω αυτό το πράγμα, έχω τρελαθεί», ήταν μερικά από τα λόγια του ιδίου στον δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη. Φώναζε πως «αν δεν βγω, θα αυτοκτονήσω». Υπέβαλε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης, αλλά απορρίφθηκαν όλες.

Σε ηλικία 35 ετών ο Βενάρδος κρεμάστηκε με ένα σεντόνι που είχε δέσει σε σωλήνα της κεντρικής θέρμανσης των φυλακών!