Ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 730€ από 1 Μαΐου: Οι προϋποθέσεις

Newsroom
Ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 730€ από 1 Μαΐου: Οι προϋποθέσεις
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το τελικό ποσό, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και τα σενάρια για να φτάσει τα 730 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από μερικές ημέρες, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει και τα 730 ευρώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στις 29 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη να υποβάλει την εισήγησή του.

Έτσι, το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα συζητηθεί σε αυτό το συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να παίρνει την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν αποκλείεται να κάνει εισήγηση, η οποία θα κινείται πιο πάνω από το 6% του ΚΕΠΕ.

Αυτό σημαίνει πως αν γίνει και μείωση εισφορών, μένει ένα περιθώριο η τελική αύξηση που θα αποφασιστεί να είναι γύρω στο 9%, δηλαδή ο μισθός θα είναι περίπου στα 730 ευρώ.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να σταθμιστεί η αύξηση του μισθού με κάποιας μορφής πρόσθετη στήριξη στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα να γίνει μια νέα μείωση εισφορών, ή άλλο μέτρο με ισοδύναμο οικονομικό όφελος.

Τα σενάρια για τα ποσά του κατώτατου μισθού

Με την αύξηση 6% που προτείνει το ΚΕΠΕ ο κατώτατος μισθός για τον άγαμο, χωρίς προϋπηρεσία, θα διαμορφωνόταν στα 703 ευρώ. Σήμερα είναι στα 663 ευρώ.

Αν αποφασιστεί αύξηση 8% θα φτάσει στα 716 ευρώ και αν συνδυαστεί με μείωση εισφορών, τότε το κέρδος θα είναι κοντά στο 10% και θα διαμορφωθεί στα 729-730 ευρώ.

Για τους έγγαμους, ο μισθός μπορεί να διαμορφωθεί από τα 729 ευρώ σήμερα, στα 773 ευρώ με αύξηση 6%, στα 788 ευρώ με αύξηση 8% και στα 795 ευρώ με αύξηση 9% ή 10% σε συνδυασμό με μείωση εισφορών. Να υπενθυμίσουμε πως οι έγγαμοι δικαιούνται επίδομα γάμου 10% εφόσον καλύπτονται από την Σύμβαση ΓΣΕΕ-εργοδοτών.