Γαλλικές εκλογές: Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων 

Newsroom
Γαλλικές εκλογές: Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων 
Οι περισσότεροι υποψήφιοι ζητούν από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να αποκλείσουν τη Λεπέν. 

Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο 44χρονος κεντρώος νυν Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 28,1% έως 28,6% των ψήφων, με την 53χρονη ακροδεξιά πολιτικό να λαμβάνει από 23,3% έως 24,4%. Ο τρίτος Ζαν-Λικ Μελανσόν υπολογίζεται ότι θα κερδίσει περίπου το 20,2% των ψήφων.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ζήτησαν να ψηφιστεί ο Μακρόν στις 24 Απριλίου για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει το Παλάτι των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την Λεπέν. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν. Ο Ζεμούρ, από την άλλη, υποστηρίζει την Λεπέν.