Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο (vid)

Newsroom
Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο (vid)
Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης. Συγκεκριμένα, ο 44χρονος κεντρώος νυν πρόεδρος εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 28,1% έως 28,5% των ψήφων, με την 53χρονη ακροδεξιά πολιτικό να λαμβάνει από 23,3% έως 24,2%. Ο τρίτος Ζαν-Λικ Μελανσόν υπολογίζεται ότι θα κερδίσει περίπου το 20,2% των ψήφων.

Το exit poll της εταιρείας Ifop Fiducial για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 δίνει 28,6% στον Μακρόν, 23,6% στη Λε Πεν, 20,2% στον Μελανσόν και από εκεί και πέρα 6,8% στον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ και από 4,6% στον πράσινο Γιανίκ Ζαντό και την υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαλερί Πεκρές.

Η δημοσκόπηση εξόδου του Ινστιτούτου Elabe για τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό BFM δίνει 28,5% στον Μακρόν, 24,2% στη Λε Πεν, 20,2% στον Μελανσόν, 7,1% στον Ζεμούρ και 5,1% στην Πεκρές.

Η δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos Sopra Steria για έναν αριθμό ραδιοτηλεοπτικών μεν και εντύπων δίνει την πρωτιά στον Μακρόν με 28,1% και τη δεύτερη θέση στη Λε Πεν με 23,3%. Ακολουθεί ο Μελανσόν με 20,1% και έπεται ο Ζεμούρ με 7,2% με την Πεκρές στο 5%. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Οι εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται η αποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Οι υποψήφιες των δύο άλλοτε κραταιών πόλων της γαλλικής πολιτικής, η κα Πεκρές των Ρεπουμπλικανών και η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών, νυν δήμαρχος Παρισιού, η οποία δεν παίρνει περισσότερο από το 2% των ψήφων σύμφωνα με τα exit poll, εξέφρασαν σε ομιλίες τους μετά από το κλείσιμο της κάλπης τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν, για να αποτραπεί η ανάδειξη στην εξουσία της Μαρίν Λε Πεν. Πάντως η κα Πεκρές είπε ότι δε θα πει εκείνη στους ψηφοφόρους της τι πρέπει να κάνουν στο δεύτερο γύρο.

Ψήφο στον Μακρόν στο δεύτερο γύρο για να νικηθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ζήτησε και ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, που παίρνει 2,6% σύμφωνα με τα exit poll. Την ίδια έκκληση έκανε και ο υποψήφιος των Πρασίνων κ. Ζαντό. Αντίθετα, η ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ, που έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, είπε πως ο ακροδεξιός πολιτικός θα καλέσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης έναντι του Μακρόν στο δεύτερο γύρο.