Γαλλικές εκλογές: Μεγάλο ντέρμπι Μακρόν-Λεπέν

Newsroom
Γαλλικές εκλογές: Μεγάλο ντέρμπι Μακρόν-Λεπέν
Μάχη στήθος με στήθος στις γαλλικές εκλογές. 

Σε μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν έχουν εξελιχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Το θρίλερ της αναμέτρησης, που διεξάγεται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν παρ' ολίγον ισοπαλία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Ο Μακρόν έχει συγκεντρώσει 24,7%, ενώ η Λεπέν 23,5%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται η αποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.