Η τραγωδία στο «Άιμπροξ» που θύμισε «Θύρα 7» και η μοιραία «σκάλα 13»: «Είχε το παιδί στους ώμους του κι έπεσε» (vid)

Newsroom
Η τραγωδία στο «Άιμπροξ» που θύμισε «Θύρα 7» και η μοιραία «σκάλα 13»: «Είχε το παιδί στους ώμους του κι έπεσε» (vid)
Σαν σήμερα το 1902 σημειώθηκε η πρώτη τραγωδία στο «Άιμπροξ» της Σκωτίας.

Θεωρείται καταραμένο γήπεδο και όχι αδίκως, καθώς έχουν σημειωθεί τρεις τραγωδίες σε αυτό, με δεκάδες νεκρούς. Μιλάμε για το «Άιμπροξ» της Ρέιντζερς στην Σκωτία, στο οποίο σαν σήμερα (5 Απριλίου) το 1902, σημειώθηκε η πρώτη από αυτές.

Η πρώτη τραγωδία με την ξύλινη εξέδρα

2

Η Σκωτία φιλοξενούσε την Εθνική Αγγλίας και την ώρα που ο αγώνας παιζόταν η ξύλινη κερκίδα κατέρρευσε εξαιτίας της δυνατής βροχής, που είχε πέσει το προηγούμενο βράδυ. Με την κατάρρευση της εξέδρας εκατοντάδες έπεσαν από ύψος 12 μέτρων με αποτέλεσμα, 25 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 517 να τραυματιστούν.

Ο αγώνας συνεχίστηκε πάντως (σ.σ. είχε συμβεί στο 51ο λεπτό η κατάρρευση) προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στις εξόδους, κάτι που αφενός θα εμπόδιζε τη διάσωση των ανθρώπων από την ξύλινη εξέδρα, αφετέρου θα εγκυμονούσε κινδύνους κατά τη μαζική έξοδο πολλών φιλάθλων.

Ο αγώνας μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά δεν μέτρησε το τελικό αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παίξουν ξανά, στο Villa Park του Μπέρμιγχαμ αυτή τη φορά και τα έξοδα από τον αγώνα δόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων.

Η «σκάλα 13»

2

Τα τραγικά προβλήματα στο «Άιμπροξ» συνεχίστηκαν πάντως. Πενήντα εννιά χρόνια μετά το περιστατικό με την ξύλινη εξέδρα, είχαν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για τη σκάλα στην έξοδο 13 του γηπέδου. Μία έξοδο που ήταν κοντά στον σταθμό του Μετρό και χρησιμοποιούσε αρκετός κόσμος. Δύο άνθρωποι το 1961 έπεσαν από τη «σκάλα 13» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, ενώ 1967 και το 1969, πολλοί φίλαθλοι είχαν τραυματιστεί, με τον ίδιο τρόπο.

Η τραγωδία στο «Old Firm»

2

Το «κακό τρίτωσε» πάντως και μάλιστα στις 2 Ιανουαρίου 1971 σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στο «καταραμένο γήπεδο». Το «Άιμπροξ» φιλοξενούσε το «ντέρμπι μίσους» της Σκωτίας ή κατά κόσμον το «Old Firm», μεταξύ της Σέλτικ και της Ρέιντζερς, με αποτέλεσμα στο γήπεδο να βρίσκονται πάνω από 80.000 άνθρωποι.

Η Σέλτικ έβαλε γκολ στο 90ο λεπτό του αγώνα και έτσι οι φίλαθλοι της Ρέιντζερς άρχισαν να αποχωρούν απογοητευμένοι από τις εξέδρες, ωστόσο στις καθυστερήσεις του αγώνα η Ρέιντζερς ισοφάρισε.

Την ώρα όμως που ο κόσμος κατέβαινε την (μοιραία) σκάλα 13, φαίνεται πως ένα παιδί που το είχε ο πατέρας του στους ώμους του, έπεσε μπροστά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο στη σκάλα. Όπως είχε γίνει και στη «Θύρα 7». Εξήντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ασφυξία, καθώς ο ένας είχε πέσει πάνω στον άλλον. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα ήταν μόλις 8 ετών, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

Στα πρότυπα της Ντόρτμουντ

2

Η τραγωδία αυτή θορύβησε την βρετανική κυβέρνηση, που εξέτασε την ασφάλεια των γηπέδων. Το «Άιμπροξ» αποφασίστηκε να ανακατασκευαστεί στα πρότυπα του γηπέδου της Ντόρτμουντ «Westfalenstadion».

Στις 2 Ιανουαρίου του 2001, η μικρή πλακέτα που υπήρχε για τα θύματα, αντικαταστάθηκε από ένα μεγαλύτερο μνημείο με μπλε πλάκες που αναγράφουν τα ονόματα των νεκρών και στα τρία τραγικά συμβάντα!

2