Η μάνα του Κώστα Ταχτσή

Η μάνα του Κώστα Ταχτσή
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Η μάνα του αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» στο θέατρο «Vault». Συγκλονιστική Ράνια Σχίζα.

Η μάνα έχει όλες τις απαντήσεις! Όλες! Το πέρασμα του χρόνου δεν διορθώνει τις ανορθογραφίες σώματος και ψυχής, μόνο τις καλύπτει. Η μάνα όμως εκεί… Η μάνα ξηλώνει άχρωμα κομμάτια, εύθραυστα, σκουριασμένα, καλύμματα, φτύνει τα πλαστικά που γυάλιζαν σαν διαμάντια και σηκώνει τον σκονισμένο μπερντέ της ζωής της, της παράστασης της. Η αυλαία αυτή είναι ένα μοσχομυριστό και φρεσκοπλυμένο, λευκό, σεντόνι απλωμένο στην αυλή των ατυχημάτων. Ο ήλιος δέχεται τα νερά του, τον κόπο και τη φροντίδα που έχει ποτίσει το ύφασμα. Το γιασεμί χωρίς να περιμένει κάτι δίνει το άρωμα του και το τσιμέντο τα μπουγαδόνερα του. Η μάνα στέκεται στη μέση της αυλής και δεν λέει τα λόγια της, όχι. Τα εκσφενδονίζει κι αυτά, κοφτερές λάμες, καρφώνονται στη μνήμη και στον καταγάλανο ουρανό σαν μαύρα φεγγάρια. Οι λέξεις της μάνας έρχονται από μακριά και κουβαλούν ζωή που δεν έζησαν και θάνατο που περίμεναν. Η μάνα, ιερή και βλάσφημη, αγία και πόρνη την ίδια στιγμή, στρώνει την κενή κλίνη του γιου της και τον περιμένει. Σ’ ένα μπαούλο στη μέση της αυλής το βιός της και πίσω από την κουρελού-είσοδο το σκηνικό και η δράση της. Η μάνα του Κώστα Ταχτσή μας περιμένει και η Ράνια Σχίζα θριαμβεύει στην παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (στο θέατρο Vault).

Η άγνωστη μάνα


Οι μονόλογοι είναι, συνήθως, στιγμές ερμηνευτικού ξεσπάσματος. Ένας ηθοποιός, μόνος και τα λόγια όλα δικά του. Ο χαρακτήρας δικός του και το κοινό να περιμένει, να απαιτεί την ιερή, καθηλωτική, στιγμή. Και η Ράνια Σχίζα να μην κάνει λάθος, να κάθεται στη μέση της σκηνής και να συνομιλεί με μας και με τον χρόνο, με τα πρόσωπα που είναι εκεί και με αυτά που γεμίζουν χώρους αόρατους, κυρίως μ’ αυτά. Κυρίως με τον Κώστα Ταχτσή. Η μάνα του είναι το ερμηνευτικό κλειδί για το συγγραφικό του σύμπαν, για τη ζωή του, για «Το Τρίτο Στεφάνι», για τον πρόωρο και άδικο χαμό του. Η παράσταση δεν είναι μια απλή καταβύθιση στον (προσωπικό) χρόνο, αλλά μια πειστική, ζωντανή, σπαρακτική αναπαράσταση του. Το ατομικό αγγίζει το συλλογικό και όσα έζησε μία μάνα τα έζησαν όλες. Όσα πέρασε ο γιος, τα πέρασαν όλοι γιοι. Όσα βίωσε ο καταραμένος τόπος, τα βιώνει τώρα ο ήρεμος τόπος. Ένα σώμα, μια φωνή κι ένα βλέμμα που τρυπάει τοίχο και σέρνει το πληγιασμένο παρελθόν στο σήμερα. Μια ερμηνεία απ’ αυτές που δεν ξεχνάς γιατί στα έδωσε όλα: σώμα, ψυχή, πάθος και την άγνωστη μάνα. Αυτή που δεν ξέρει, αυτή που θα έπρεπε να ξέρει, αυτή που έπαθε και ακόμη δεν ξέρει.

Σκηνή από την παράσταση "Η μάνα αυτουνού"

Στιγμιότυπα ζωής


Η Κική Μαυρίδου, η συγγραφέας του έργου, δίνει ένα πολύ δυνατό κείμενο και ο Βαγγέλης Λάσκαρης (σκηνοθεσία) με τη Ράνια Σχίζα το απογειώνουν. Στο λιτό σκηνικό (Γιώργος Λιντζέρης) η Σχίζα ξεδιπλώνει τις ερμηνευτικές αρετές της. Το κάνει με τη μορφή στιγμιοτύπων που έχουν ενωθεί αποτελεσματικά. Σε αυτό βοηθάνε οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα. Το κοστούμι (Γιώργος Λιντζέρης, κατασκευή Ειρήνη Αβζίδου) εκφράζει αυτό ακριβώς που ήταν η μάνα του Κώστα Ταχτσή. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή ήταν μια ανυπότακτη γυναίκα. Το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Δεν τα κατάφερε και η σκληρότητα της εποχής την «κατάπιε». Η μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη είναι γλυκιά, νοσταλγική, μελαγχολική, απόλυτα ταιριαστή με την ατμόσφαιρα του έργου. Ο Νίκος Καραθάνος δίνει τη φωνή του στον Κώστα Ταχτσή. Η παράσταση είναι καλά δουλεμένη και η Ράνια Σχίζα αξιοθαύμαστη. Η παρουσία της στη σκηνή δείχνει ότι όχι μόνο έχει μελετήσει εις βάθος τον ρόλο της, αλλά έχει βρει τη θέση του στον χρόνο και στον χώρο! Η Σχίζα ελέγχει τις ψυχικές μεταπτώσεις της Έλλης Ζάχου Ταχτσή και μας εξηγεί πόσο πόναγε αυτό που άκουγε για τον γιο της. «Η μάνα αυτουνού…». Εξαιρετική παράσταση που αξίζει να τη δείτε (ως τις 16 Απριλίου).

Ταυτότητα παράσταση

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (ως 16/4)

Θέατρο «Vault»

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη και Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)
Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Παραστάσεις: Παρ. 9:15 μ.μ., Σαβ. 6:15 μ.μ.

Εισιτήρια: 10-12, ευρώ

@Photo credits: Χριστίνα Φυλακτοπούλου