Κεταμίνη: Τι ακριβώς είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα

Newsroom
Κεταμίνη: Τι ακριβώς είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα
Πρόκειται για ουσία που δεν χορηγείται στα φαρμακεία και χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική, γνωστή και ως «Special K».

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα, με τον εισαγγελέα να ασκεί δίωξη σε βάρος της μητέρας.

Το κομβικό σημείο στην έρευνα ήταν ο εντοπισμός της ουσίας κεταμίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας. Πρόκειται για ουσία, η οποία δεν χορηγείται ελεύθερα στα φαρμακεία, παρά μόνο στα νοσοκομεία, μετά από ιατρική εντολή.

Τι είναι η ουσία κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση που παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Σε χαμηλότερες, υποαναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τον πόνο και την κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία. Ωστόσο, η αντικαταθλιπτική δράση μεμονωμένης χορήγησης κεταμίνης εξασθενεί με τον καιρό και τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης χρήσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Οι ψυχιατρικές παρενέργειες είναι συχνές καθώς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ναυτία. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό είναι συχνή σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων κεταμίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κεταμίνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA και αυτός ευθύνεται για τις περισσότερες από τις δράσεις της εκτός από την αντικαταθλιπτική δράση, ο μηχανισμός της οποίας είναι θέμα πολλής έρευνας και συζήτησης.

Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Βιετνάμ

Η κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εγκρίθηκε για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970. Χρησιμοποιήθηκε τακτικά σε σκύλους και άλογα και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για χειρουργική αναισθησία στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχαγωγικό φάρμακο, τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή, που συχνά αναφέρεται ως «Special K» για τις παραισθησιογόνες και διασπαστικές της επιδράσεις.